jugoslovenski kolač

Prava poslastičarska ŠAMPITA pravi se iznenađujuće lako: Neodoljivo kremasta, lagana i ukusna, a gotova očas posla

0

Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaću šampitu, koju po želji možete ukrasiti voćem, kakao prahom, cimetom, orašastim plodovima...

Ilustracija za šampitu, po želji možete dodati deliće breskve
Ilustracija za šampitu, po želji možete dodati deliće breskvefoto: Shutterstock, Kazimirov Vladimir

Šampita je jedna od najpopularnijih poslastica balkanske kuhinje već decenijama, ne bez razloga.


Lagan, osvežavajući i fin, ovaj dezert odličan je izbor bez obzira na priliku, a obično ga pravimo kao domaći slatkiš koji će se naći pri ruci, u slučaju iznenadnih gostiju ili za slatke zalogaje posle ručka.


Sastoji se od tanke kore od žumanaca, i šlaga od belanaca pomešanog sa sirupom, koji se vraća u pećnicu da bi se formirala korica.

Jednostavan, proveren i uvek zadovoljavajući kolač za svačiji ukus!

 

Domaća šampita 

 

Sastojci:


Za koru

 

  • 100 g mekog brašna
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 70 ml mleka
  • 7 žumanaca
  • 70 ml ulja


Za šaum

 

  • 7 belanaca
  • 50 ml vode
  • 450 g šećera

 

Nakon što šlag od belanaca pomešate sa sirupom i sve dobro umutite, nanesite ga na koru, pa vratite u rernu na 5 minuta kako bi se formirala korica
Nakon što šlag od belanaca pomešate sa sirupom i sve dobro umutite, nanesite ga na koru, pa vratite u rernu na 5 minuta kako bi se formirala koricafoto: Cristian Zamfir / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema


Za koru

 

  • Umutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne otopi, pa dodajte ulje i mleko.
  • Kad se sjedini, postepeno i uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
  • Sipajte u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.


Za šaum

 

  • Zagrejte na srednjoj temperaturi šećer i vodu, pa sklonite s vatre kad se šećer otopi, postane fin sirup i počnu da se pojavljuju mehurići po površini.
  • Mutite belanca u dubljoj činiji dok ne dobijete čvrst sneg, tako da ne ispada kada okrenete posudu naopačke.
  • Zatim belancima dodajte vruću šećernu vodu, uz neprekidno mešanje, pa mutiti još 15-20 minuta.
  • Nakon toga, nanesite ovaj šaum preko pečene kore, lepo poravnajte, pa vratite u rernu na oko pet minuta, kako bi se formirala korica.

 

Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim premestite u frižider najmanje na 3-4 sata.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept za burger u testu

 

 

 

makonda-tracker