Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaću šampitu, koju po želji možete ukrasiti voćem, kakao prahom, cimetom, orašastim plodovima...
![Ilustracija za šampitu, po želji možete dodati deliće breskve](/data/images/2021/07/17/14/325045_sampitasabreskvamashutterstock-536453686_ff.jpg?ver=1716707888)
Šampita je jedna od najpopularnijih poslastica balkanske kuhinje već decenijama, ne bez razloga.
Lagan, osvežavajući i fin, ovaj dezert odličan je izbor bez obzira na priliku, a obično ga pravimo kao domaći slatkiš koji će se naći pri ruci, u slučaju iznenadnih gostiju ili za slatke zalogaje posle ručka.
Sastoji se od tanke kore od žumanaca, i šlaga od belanaca pomešanog sa sirupom, koji se vraća u pećnicu da bi se formirala korica.
Jednostavan, proveren i uvek zadovoljavajući kolač za svačiji ukus!
Domaća šampita
Sastojci:
Za koru
- 100 g mekog brašna
- ½ kesice praška za pecivo
- 100 g šećera
- 70 ml mleka
- 7 žumanaca
- 70 ml ulja
Za šaum
- 7 belanaca
- 50 ml vode
- 450 g šećera
![Nakon što šlag od belanaca pomešate sa sirupom i sve dobro umutite, nanesite ga na koru, pa vratite u rernu na 5 minuta kako bi se formirala korica](/data/images/2024/04/27/08/383903_univerzalnifilzatortuprofimedia0524053755_ff.jpg?ver=1716708391)
Priprema
Za koru
- Umutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne otopi, pa dodajte ulje i mleko.
- Kad se sjedini, postepeno i uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
- Sipajte u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
Za šaum
- Zagrejte na srednjoj temperaturi šećer i vodu, pa sklonite s vatre kad se šećer otopi, postane fin sirup i počnu da se pojavljuju mehurići po površini.
- Mutite belanca u dubljoj činiji dok ne dobijete čvrst sneg, tako da ne ispada kada okrenete posudu naopačke.
- Zatim belancima dodajte vruću šećernu vodu, uz neprekidno mešanje, pa mutiti još 15-20 minuta.
- Nakon toga, nanesite ovaj šaum preko pečene kore, lepo poravnajte, pa vratite u rernu na oko pet minuta, kako bi se formirala korica.
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim premestite u frižider najmanje na 3-4 sata.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Recept za burger u testu