morate ih imati u vidu

Kremasto, slasno, nezaboravno! 3 recepta s VIŠNJAMA za savršene slatko-kisele zalogaje narednih meseci

0

Sočna višnja jedna je od omiljenih voćki i na našim prostorima i u svetu, kako zbog zbog specifičnog i bogatog ukusa, tako i zbog brojnih prednosti po organizam. Ona je omiljena kako kao zdrava užina, tako i u kompotu, ali i kao gost kolača i torti

foto: Pixel-Shot/Shutterstock
foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Pored toga što su jedna od voćki koje imaju nizak glikemijski indeks ― tek 22, višnje sadrže dosta vode, organske kiseline, tanin, pektin... U njima se nalazi mnogo vitamina: u najvećoj meri vitamin C, A, E, B1, B2, B6, kao i minerala, od kojih su samo neki bakar, kalijum, magnezijum, gvožđe itd.


Višnje su prilično zastupljene u prirodnih medicini, a njene blagodeti su i naučno dokazane brojnim studijama. Ova voćka deluje tako što "otvara" apetit, oporavlja i vraća snagu posle fizičkih aktivnosti, pojačava imuni odgovor organizma kada se susretne s virusom, deluje antiupalno, antioksidansno, pomaže kod nervoze, nesanice... Višnje deluju pozitivni i na sistem organa za varenje, čuva zdravlje mozga, smanjuje sizik za nastanak dijabetesa, pomaže kod hroničnih oboljenja bubrega, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, koristi se i kod upala mokraćnih kanala...


Zbog toga i još mnogo, mnogo razloga, višnje su poželjna voćka u svačijoj ishrani, a ukoliko ne volite da ih jedete odvojeno, napravite neki od ovih kolača s višnjama i sigurno će vas manje gristi savest što se služite ugljenim hidratima.


Žuti kolač s višnjama

 

kolač sa višnjama
foto: Shuterstock

Sastojci:

 

  • 3 jajeta
  • 300 grama brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 180 mililitara jogurta
  • 180 mililitara ulja
  • 170 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 400-500 grama višanja
  • šećer u prahu za posipanje

 

Priprema


Mikserom umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i žumanca. Zatim postepeno, uz neprestano mešanje dodajte jogurt i ulje, pa brašno i prašak za pecivo.


Kad dobijete kompaktnu masu, izlijte je u pleh obložen pek-papirom, pa pospite višnjama. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 40 minuta.


Po ukusu posuti šećerom u prahu.


Brza torta s višnjama i bademima

 

Švarcvald torta, Torta, Torta s višnjama
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

 

  • pola litra mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • pakovanje stonog margarina
  • pola kilograma keksa
  • 200 grama šećera u prahu
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 150 grama seckanih badema
  • 2 kesice šlaga
  • višnje po ukusu

 

Priprema


Odvojte 100 mililitara mleka sa strane, a preostalih 400 stavite da se kuva. U ovoj manjoj količini razmutite puding u prahu, pa tu smesu sipajte u proključalo mleko i mešajte na tihoj vatri sve dok se ne zgusne. Stavite da strane da se hladi.


Umutite šećer u prahu i vanilin šećer s margarinom dok ne dobijete penastu smesu, pa joj dodajte ohlađeni puding. Dobro promešajte, pa sipajte i keks izdrobljen na komadiće, seckane bademe, šaku višanja i mešajte dok masa ne bude homogena. Oblikujte tortu po želji, pa je premažite umućenim šlagom i poređajte višnje po gornjem delu. Po ukusu dekorisati čokoladom.


Stavite u frižider da se stegne.

 

Čupavci s višnjama

 

Čupavci, čupavci, Posni čupavci, čupavci recept
foto: Shutterstock

Sastojci:


Za testo

 

  • 300 grama brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 180 mililitara ulja
  • 100 mililitara mleka
  • 170 grama kristal šećera
  • višnje po želji


Za umak

 

  • 250 grama margarina
  • 200 mililitara mleka
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 150 grama šećera
  • Za valjanje:
  • 250 grama kokosa

 

Priprema


Odvojte belanca, pa ih dobro umutite mikserom, uz postepeno dodavanje šećera i, potom, žumanaca. Smanjite na srednju brzinu, pa sve vreme mutite dodajući ulje i mleko. Sipajte zatim brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa lagano mešajte kašikom sve dok ne dobijete komapktnu smesu.


Obložite pleh pek-papirom i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Pecite desetak minuta, pa preko kolača stavite očišćene višnje i pecite još oko pola sata.


Kada se ohladi, isecite na kocke.


U dubljoj šerpici otopite margarin, pa čokoladu, a nakon toga sipajte šećer, pa mleko i mešajte sve dok ne provri. Zatim sklonite s vatre. Umačite kocke u ovu smesu, pa bogato pospite kokosom. Ređajte na tacnu, pa stavite u frižiter da se ohladi.

 

 

makonda-tracker