cureki hleb

Slatka, izdašna, a jede se tek za Uskrs: Pogača koju Grci mese na Veliki četvrtak je ČUDO kakvo niste probali do sad

0

Jedan od nezaobilaznih grčkih običaja u vreme obeležavanja praznika je čuveni cureki hleb, slatka pogača jedinstvenog ukusa

Grčki cureki hleb koji se mesi na Veliki četvrtak
Grčki cureki hleb koji se mesi na Veliki četvrtakfoto: Tzogia Kappatou / Alamy / Alamy / Profimedia

Grci, kao jedan od najstarijih balkanskih naroda, koji je rano primio hrišćanstvo, ima niz interesantnih običaja u vreme najvećih hrišćanskih praznika.


Izuzetak nije ni Uskrs, pa se u susret ovom prazniku neguje mnogo tradicija, a jedna od najpoznatijih je priprema tzv. cureki hleba (τσουρέκι) na Veliki četvrtak, kojim se sećamo jednog od najvažnijih dana u Hristovom životu.


Šta je cureki hleb?


Cureki je tradicionalni slatki hleb sa kvascem, koji se pravi na Veliki četvrtak, a jede u nedelju, na Uskrs.

Rano ujutro, u četvrtak, žene širom grčke mese testo za cureki, a u zavisnosti od regiona on ima različite oblike, imena (kofinia, kalathakia, doksaria, avgoulas, koutsouna, kouzounakia) i dodatke. Ipak, najčešće je u obliku pletenice, ponekad spojene u venac, nazvan cureki i ima izrazitu aromu mahlepija, bliskoistočnog aromatičnog začina od semenki divlje trešnje.

 

Cureki hleb uglavnom je u obliku pletenice
Cureki hleb uglavnom je u obliku pletenicefoto: chiosphotographer/Shutterstock

Zahvaljujući mahlepiju, koji je ušao u evropsku kuhinju i može se naći i u domaćim prodavnicama, ima božanstven i jedinstven ukus po kom je cureki hleb prepoznatljiv.


Cureki se, inače, u Grčkoj može kupiti cele godine, iako se tradicionalno vezuje za Veliki četvrtak i Uskrs.


Uskršnji cureki hleb


Sastojci:

 

250 ml mleka
75 grama putera
650 grama brašna
1 kašičica soli
rendana kora jedne pomorandže
1 kesica suvog kvasca
170 grama šećera
120 ml soka od pomorandže
3 jajeta
2 kašičice mahlepija

 

Za glazuru:

 

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • bademi u listićima i/li susam

 

Grčki cureki hleb mesi se na Veliki četvrtak, a jede na Uskrs
Grčki cureki hleb mesi se na Veliki četvrtak, a jede na Uskrsfoto: rawf8/Shutterstock

Priprema

 

  • Zagrejte mleko na tihoj vatri, pa u njega umešajte puter i mešajte dok se ne otopi, pa sklonite sa strane da se hladi.
  • U većoj činiji pomešajte malo mlakog mleka i suvi kvasac, dobro razmutite, pa dodajte kašičicu šećera i trunku brašna. Ostavite na 10 minuta da se kvasac aktivira.
  • Potom dodajte 100 grama brašna, so i koricu pomorandže i dobro promešajte.
  • Sipajte u to ohlađenu mešavinu mleka i putera i mešajte varjačom dok ne dobijete smesu koja liči na gusto testo.
  • Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji pola sata.
  • Za to vreme, smesa će se udvostručiti. Probušite nadošlo testo, dodajte preostalo brašno, sok od pomorandže, šećer, mahlepi i jaja, pa mešajte dok se ne formira mekano testo.
  • Ako vam se učini da je lepljivo, dodajte još brašna, ali pazite da ne preterate. Testo treba da bude elastično i mekano.
  • Potom prebacite u podmazan pleh za pečenje i nauljite gornji deo testa, pa prekrijte providnom folijom i krpom i ostavite da odstoji još sat vremena ili dok se ne udvostruči.
  • Zatim izvadite i podelite smesu na dva dela. Jedan deo od te polovine podelite na tri trake, pa od njih napravite pletenicu, pa pritisnite krajeve prstima da se zalepe. Isto ponovite s drugom polovinom.
  • U nekim sredinama se ove dve pletenice spoje i peku kao pogača ili venac, a ponegde kao odvojeni hlebići.
  • Nakon toga, premažite glazurom i pospite listićima badema ili susamom.
  • Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene fino, pa ostavite da se ohladi u otvorenoj rerni.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Običaji koji se vezuju za Uskrs

 

makonda-tracker