OBIČAJI

Kad počinje i kad se završava VASKRŠNJI POST? Ovo su PRAVILA za svaku od 7 nedelja, a riba se jede samo ova 2 dana

0

Pravoslavni vernici uskoro dočekuju jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a svi koji poste treba da znaju sledeće stvari 

KAKO SE PRAVILNO POSTI USKRŠNJI POST?
KAKO SE PRAVILNO POSTI USKRŠNJI POST?foto: Shutterstock / Foto_Nikata

Ove godine pravoslavni vernici dočekuju Uskrs nešto kasnije nego prethodnih godina, ali to ne manja mnogo toga. Suštinski pravila posta su ista i valjalo bi da ih zapamte svi oni koji žele da poste na pravilan način.

 

Iako Vaskršnji post najčešće započne već u februaru, odmah nakon zimskih zadušnica, ove godine to nije slučaj. Ove godine Vaskršnji post počinje 18. marta i traje sve do 4. maja.

 

Vernici 5. maja proslavljaju Vaskrs, dan kada je Isus Hrist vaskrsao i ustao iz groba. 

 

 

Za sve koji do sada nisu znali ili nikada nisu postili, nedelja pre početka Vaskršnjeg posta je bela nedelja, pa se i u sredu i u petak sme jesti beli mrs. Nakon toga počinje post koji traje sedam nedelja.

 

Kako se pravilno posti Vaskršnji post?

 

Svaka sedmica Vaskrnjeg posta ima svoje ime i posti se na različit način:

 

Prva sedmica Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

 

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja - potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, piše Lepa i srećna.

 

Druga sedmica Vakršnjeg posta - Pačista nedelja

 

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

 

KAKO SE PRAVILNO POSTI?
KAKO SE PRAVILNO POSTI?foto: Shutterstock / New Africa

 

Treća sedmica Vakršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

 

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

 

Četvrta sedmica Vakršnjeg posta - Sredoposna nedelja

 

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta, treba ispostiti kao i drugu - na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

 

TOKOM POSTA IMA NEDELJA KAD SE POSTI NA VODI I KAD SE POSTI NA ULJU
TOKOM POSTA IMA NEDELJA KAD SE POSTI NA VODI I KAD SE POSTI NA ULJUfoto: Shutterstock / Timolina

 

Peta sedmica Vakršnjeg posta - Gluva nedelja

 

Ova sedmica je vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

 

Šesta sedmica Vakršnjeg posta - Cvetna nedelja

 

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedelja - na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se i slave Cveti.

 

Sedma i posloednja sedmica Vakršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

 

Poslednju nedelju pred Vaskrs obeležava strogi post vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok na Veliki petak tipik nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.

 

 

makonda-tracker