icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

PRSTE DA POLIŽETE!

LJUBITELJI RIBE ĆE BITI ODUŠEVLJENI: Ovako se najbrže i najlakše priprema sočna orada (RECEPT)

Nutricionisti preporučuju da ribu jedemo dva do tri puta nedeljno, a ovakav način pripreme je jednostavan i za rezultat ima vrlo ukusan i zdrav ručak

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Orada je najcenjenija riba, a ovaj recept je toliko jednostavan i ukusan da će vas oduševiti na prvu loptu.

 

Recept za 2-3 osobe

 

Sastojci:

 

• 1 orada (oko 700 g)
• 1 limun
• so po ukusu
• 100 ml maslinovo ulje
• 1/2 vezice peršuna
• 1 čaša vina (250 ml)

 

Priprema


Napraviti marinadu-pomešati maslinovo ulje, narendanu koricu limuna, sitno iseckan peršun i so.

 

Očišćenu oradu oprati i osušiti ubrusom. Zaceći je vertikalno na tri mesta. Ribu staviti u posudu u kojoj će se peći, preliti marinadom , prstima istrljati ribu kako bi marinada dospela i u zareze i u unutrašnjost ribe.

 

Ostaviti da se marinira minimum dva sata. Okretati ribu s a vremena na vreme, da bi se obe strane ravnomerno marinirale. Sve ovo se može vršiti u posudi u kojoj će se peći.

 

Rernu zagrejati na 200°C. Pre nego što ribu stavite u rernu, zaliti je čašom vina, poređati po ribi i ispod ribe limun nasečen na kolutove. Staviti da se peče. Dužina pečenja zavisi od veličine ribe. Riba je gotova kada se fino zapekla po površini i kada se zarezi “otvore”.


Pre serviranja posuti naseckanim peršunom ili prelivom od maslinovog ulja, peršuna i belog luka. Prilikom serviranja u tanjir svako parče preliti sa sosom od vina u kome se pekla.


Služiti uz prilog po želji ― pirinač, krompir s blitvom, krompir-salatu.