hranite se zdravo

Ovih 5 namirnica mogu da pomognu: Koja je najbolja ishrana kod visokog nivoa triglicerida?

0

Da li znate koje namirnice je najbolje jesti ukoliko imate problem sa trigliceridima? 

Koja vrsta ishrane je najbolja kod povišenog nivoa žitarica?
Koja vrsta ishrane je najbolja kod povišenog nivoa žitarica? foto: Profimedia, SeventyFour Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Trigliceridi su vrsta masti koja se nalazi u našem telu. Ukoliko se desi da vam je povišen nivo triglicerida onda ste u većoj opasnosti od kardiovaskularnih bolesti 

 

No, važno je da imate na umu da ishrana igra glavnu ulogu u proizvodnji triglicerida u telu. Određene namirnice mogu čak pomoći u snižavanju nivoa triglicerida u krvi.

 

Sojini proteini 

 

Pokazalo se da sojini proteini snižavaju povišene nivoe triglicerida. Fermentisana soja ima snažan efekat kada se koristi za zamenu životinjskih proteina u ishrani.

 

Omega 3 masne kiseline 

 

Losos, Losos u konzervi, Konzervirani losos
foto: Natalia Wimberley, Shutterstock

Riblje ulje i vrste ribe poput lososa, sardina, skuše i haringe sadrže omega-3 masne kiseline. Konzumiranje istih pomaže u smanjenju nivoa triglicerida.

 

Avokado

 

Avokado je bogat izvor mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju nivoa triglicerida.

 

Kinoa

 

Seme kinoe je bogato proteinima i mineralima. Pokazalo se da smanjuju nivoe triglicerida kod zdravih starijih osoba i kod odraslih sa prekomernom težinom i gojaznošću.

 

Integralne žitarice


Redovno konzumiranje raznih žitarica poput heljde, ječma i prosa, može značajno uticati na smanjenje povišenih nivoa triglicerida u vašem organizmu.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker