(RECEPT)

Posni CARSKI MAFINI koje ćete praviti i van posta: Ako volite carsku pitu, ovo pecivo će vam se se dopasti još više

0

Carska pita spada u omiljene "smuti, pa prospi" recepte, a možete je napraviti i u obliku mafina i u posnoj varijanti! Odlično je rešenje za brz doručak ili večeru, goste i ako pakujete hranu i nosite na posao.

Posni carski mafini
Posni carski mafinifoto: Julie208/Shutterstock

Carska pita jedno je od omiljenih peciva od kukuruznog brašna širom sveta, a na našim prostorima spada u popularna rešenja za doručak i večeru. Bez nje je teško zamisliti slavsku trpezu i druga slavlja na kojima okupljamo veći broj gostiju, a spada u vrlo praktična testa.


Još je praktičnije ako carsku pitu spremite u obliku mafina, a ako poštujete Uskršnji post ili iz bilo kog razloga ne jedete hranu životinjskog porekla, ovaj recept će vam se sigurno dopasti.


Svi sastojci umute se za svega nekoliko minuta, a posle pola sata pečenja stiže vam ukusno, mirišljavo i zasitno posluženje.

Sastojci:

 

  • 120 g kukuruznog brašna
  • 120 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 120 ml ulja
  • 120 ml mineralne gazirane vode
  • 1 kašika lanenog semena
  • ½ kašičice kurkume
  • 2 crvene kisele paprike
  • 5-8 kiselih krastavčića
  • 100 g biljnog sira
  • masline po ukusu
  • so po ukusu
  • topla voda po potrebi

 

Posni carski mafini biće na vašem stolu za 30 minuta
Posni carski mafini biće na vašem stolu za 30 minutafoto: Elena Shashkina/Shutterstock

Priprema

  1. Sitno iseckajte kisele krastavčiće, kiselu papriku i posni sir.
  2. U jednoj dubljoj čini pomešajte brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, kurkumu i laneno seme, pa tome dodajte iseckane krastavčiće, sir i papriku.
  3. Kad dobro promešate, dodajte kiselu vodu, pa po potrebi malo po malo tople vode dok ne dobijete testo retko poput onog za palačinke (imajte u vidu da će paprika i krastavčići pustiti malo tečnosti!). Promešajte.
  4. Sipajte u korpice za pečenje koje ste rasporedili po kalupu za mafine.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko pola sata.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lignje na mornarski način

 

makonda-tracker