Predstavljamo vam recept za ukusno i zasitno jelo koje se pravi veoma brzo i od svega nekoliko sastojaka
Prošle nedelje, 18. marta, počeo je Uskršnji post, koji će ove godine trajati do 4. maja.
Što se tiče Vaskršnjeg, najstrožeg posta, svaka njegova sedmica ima sopstvena pravila i nazive, što znači da se ne posti uvek isto – nekim danima se jede hrana pripremljena na ulju, nekima na vodi, ponekad su dozvoljeni vino i riba, a nekad ne.
U svakom slučaju, poštovati čak i tako strog post nije teško uz malo organizacije, a danas vam predstavljamo jednostavno i ukusno jelo koje, u zavisnosti od dana posta, možete spremati i sa uljem i bez njega.
Hilandarski rezanci s tahanom
Sastojci:
- 2 kg rezanaca
- mrve od starog hleba
- (ako se posti na ulju) maslinovo ulje po ukusu
- tahan
- (opciono) seckane peruške mladog luka
Za tahan (tahan alvu):
- 250 g šećera u prahu
- 300 g tahinija ili paste od susama
- 1 kašika ekstrakta vanile
Priprema
- Posolite vodu, ubacite u nju rezanca, poklopite i skuvajte.
- Potom ih dobro ocedite i, u zavisnosti od toga posti li se na vodi ili na ulju, prelijte maslinovim uljem. Ako se posti na vodi, ne dodajete ulje.
- Dodajte mrvice od hleba, koji se na Hilandaru ne baca i uvek ga ima pri ruci.
- Pomešajte šećer u prahu s tahinijem i vanilom. Dobićete masu sličnu pesku, pa je utisnite u plastičnu posudu pokrivenu prozirnom folijom i čuvajte u frižideru.
- Pred serviranje rezanaca, dodajte tahan po ukusu i možete posuti sitno seckane peruške mladog luka.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane