posni recepti

BEZ MLEKA i JAJA, meke kao pena i tako ukusne: 3 recepta za posne kiflice, za doručak ili večeru

0

Posne kiflice, slatke ili slane, odličan su izbor u danima posta za celu porodicu.

Posne kiflice su uvek dobar izbor za doručak i večeru
Posne kiflice su uvek dobar izbor za doručak i večerufoto: Bobica10/Shutterstock

Ako postite, a volite da jedete slane đakonije, onda su, pored pita i mafina, posne kiflice odličan izbor za doručak ili večeru za celu porodicu.

 

Isprobajte jeftine recepte za slane i slatke kiflice koje možete jesti tokom celog posta, a svakako su preukusne i za one koje ne poste.

 

3 recepta za posne kiflice

 

Posne kiflice sa ajvarom

 

Sastojci:

 

  • 20 gr kvasca
  • kašičica šećera
  • 500 g brašna  + kašičica brašna
  • 200 ml tople vode
  • 3 kašike ajvara
  • 100 ml ulja
  • prstohvat soli
  • posni majonez
  • susam

 

Priprema:

  1. Kvasac izmrvite i dodajte kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo odvojene tople vode i sačekate da nadođe.
  2. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ajvar, vodu, ulje i smesu sa kvascem.
  3. Mesite testo, pa ostavite tridesetak minuta da odstoji.
  4. Testo premesite rukama, pa oklagijom razvucite.
  5. Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.
  6. Urolajte trougliće u kiflice, pa ostavite još pola sata da odmore.
  7. Premažite ih potom posnim majonezom i susamom po želji.
  8. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.

 

 

Posne kiflice sa džemom

 

Posne kiflice filujte džemom
Posne kiflice filujte džemomfoto: Bojan Pavlukovic/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 20 g kvasca
  • 500 g brašna + kašičica brašna
  • kašičica šećera
  • 230 ml vode
  • 70 ml ulja
  • 50 g šećera + šećera u prahu
  • džem
  • prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Izmrvite kvasac u činiji, pa dodajte kašičicu brašna, šećera i malo tople vode, pa to promešajte.
  2. U drugoj posudi pomešajte brašno, ulje, ostatak vode, so i mešavinu od kvasca. Dodajte i šećer i mesite testo.
  3. Ostavite da odmori tridesetak minuta.
  4. Potom, testo premesite i razradite na radnoj površini, rukama i oklagijom.
  5. Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.
  6. Stavite malo džema u ugao svakog trouglica, pa rolajte u kiflice i ređajte na pleh.
  7. Premažite uljem i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
  8. Pospite ih šećerom u prahu kad su pečene.

Posne kiflice s tunjevinom

 

Slasne kiflice s tunjevinom su mnogima omiljene u danima posta
Slasne kiflice s tunjevinom su mnogima omiljene u danima postafoto: Andrija Ivanovic/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • kocka svežeg kvasca
  • 130 g posnog margarina
  • 80 ml gazirane vode
  • 180 ml vode (mlake)
  • 150 ml ulja
  • 150 g tunjevine iz konzerve
  • praziluk
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • susam

 

Priprema:

  1. U malo mlake vode izmrvite kvasac, dodajte šećer, lepo razmutite i ostavite na 10 minuta da naraste.
  2. Potom dodajte brašno, mineralnu vodu, mlaku vodu, so i ulje i mesite sve dok ne dobijete fino i glatko testo. Ostavite da odstoji 30 minuta.
  3. Prebacite na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na četiri lopte, pa svaku razvucite i isecite na jednake trouglove.
  4. Sitno iseckajte praziluk, pa uzimajte malo po malo, mešajte s tunjevinom, time filujte kiflice i ređajte ih po plehu obloženom pek papirom.
  5. Posni margarin iseckajte na kockice, pa njih rasporedite po kiflicama i ostavite da ih da nadođu još malo, oko 15 minuta. Pospite susamom po ukusu.
  6. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane

 

makonda-tracker