Mešavina pomorandže i posne čokolade odličan je spoj, a ako joj dodate i orašaste plodove i suvo grožđe, dobićete dezert za pamćenje
U ponedeljak, 18. marta, počeo je Uskršnji post, koji će ove godine trajati do 4. maja.
Svaka nedelja Vaskršnjeg posta ima sopstvena pravila, što znači da se ne posti svakog dana na isti način, a kako god da postite želećete nešto da se zasladite posle ručka.
Ako nemate ideju kakve posne slatkiše možete da pravite, počnite s proverenim domaćim dezertom koji je u medijima nazvan svetogorski kolač jer se navodno pravi na Svetoj gori, među hilandarskim monasima.
Svetogorski kolač
Sastojci:
- pola kilograma brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- sok od jedne pomorandže
- sok od jednog limuna
- 250 ml mlake vode
- 80 grama šećera
- 150 grama posne čokolade za kuvanje
- 3 kašike suvog grožđa
- 1 kašičica cimeta
- 1 cela pomorandža
- 1 šaka seckanih badema ili oraha
- džem od kajsije
Priprema
- Sipajte u činiju džem, pa mu dodajte šećer i počnite da mutite mikserom, a u međuvremenu dodajte vodu.
- Kada se lepo sjedini, dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite orašaste plodove po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
- Nakon što dobijete kompaktnu masu, prebacite je u pleh prethodno obložen pek-papirom, pa tresnite i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.
- Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte otopljenu posnu čokoladu za kuvanje.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Teolog: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane