prste da poližete!

JAFA KOLAČ na svetogorski način: Posna poslastica hilandarskih monaha koja se topi u ustima (RECEPT)

1

Mešavina pomorandže i posne čokolade odličan je spoj, a ako joj dodate i orašaste plodove i suvo grožđe, dobićete dezert za pamćenje

Svetogorski posni kolač u stilu popularne jafe
Svetogorski posni kolač u stilu popularne jafefoto: Randall Skeffington/Shutterstock

U ponedeljak, 18. marta, počeo je Uskršnji post, koji će ove godine trajati do 4. maja.


Svaka nedelja Vaskršnjeg posta ima sopstvena pravila, što znači da se ne posti svakog dana na isti način, a kako god da postite želećete nešto da se zasladite posle ručka.


Ako nemate ideju kakve posne slatkiše možete da pravite, počnite s proverenim domaćim dezertom koji je u medijima nazvan svetogorski kolač jer se navodno pravi na Svetoj gori, među hilandarskim monasima.

Svetogorski kolač

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • sok od jedne pomorandže
  • sok od jednog limuna
  • 250 ml mlake vode
  • 80 grama šećera
  • 150 grama posne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike suvog grožđa
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 cela pomorandža
  • 1 šaka seckanih badema ili oraha
  • džem od kajsije


Priprema

  1. Sipajte u činiju džem, pa mu dodajte šećer i počnite da mutite mikserom, a u međuvremenu dodajte vodu.
  2. Kada se lepo sjedini, dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite orašaste plodove po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
  3. Nakon što dobijete kompaktnu masu, prebacite je u pleh prethodno obložen pek-papirom, pa tresnite i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.
  4. Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte otopljenu posnu čokoladu za kuvanje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Teolog: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane

 

makonda-tracker