posni recepti

Za ručak, večeru, kao prilog jelu, pa i za slavsku trpezu: 3 POSNE salate koje se spremaju brzo i jedu još brže

0

Posne salate ne moraju biti ništa manje ukusne od mrsnih, te im ne treba meso da bi bile zasitne, a prave se lako.

Berlinska krompir salata je odličan prilog jelu
Berlinska krompir salata je odličan prilog jelufoto: Shutterstock / Slawomir Fajer

Iako deluje kao veliki izazov za gurmane, planiranje posnih obroka zapravo nije i ne mora da bude tako komplikovano.

 

Ako postite, a volite da jedete slane đakonije, onda su, pored pita, mafina i posnih kiflica, posne salate odličan izbor za doručak, ručak ili večeru za celu porodicu.

 

Isprobajte jeftine recepte za posne salate koje možete jesti tokom celog posta, a svakako su preukusne i za one koje ne poste. Možete ih jesti samostalno ili kao prilog jelu.

 

 

Berlinska krompir salata

 

Sastojci:

 

  • kilogram krompira
  • 2 kašičice senfa
  • 3 kašičice šećera
  • 4 srednja kisela krastavčića
  • 100 ml tečnosti od kiselih krastavčića
  • 50 ml belog vinskog sirćeta
  • 100 ml ulja
  • 1 kisela jabuka
  • 1 krupna glavica luka
  • 2 struka mladog luka
  • 1 čen belog luka (po želji)
  • so i biber, malo kima

 

Priprema:

  1. Skuvajte krompir u ljusci, u posoljenoj vodi, sa kašičicom kima, piše Lepa i srećna.
  2. Ocedite, ostavite da se malo ohladi i mlakog ga oljuštite.
  3. Dok se krompir hladi, izmešajte senf, šećer, ulje, sirće i tečnost iz kiselih krastavčića sa solju i biberom u jednoj tegli.
  4. Dodajte sitno seckan luk i snažno mućkajte teglu tako da dobijete ujednačen preliv.
  5. Oljuštite i iseckajte jabuku i dodajte seckane krastavčiće.
  6. Slažite u posudu red debljih kolutova krompira, pa jabuke sa krastavčićima, a svaki sloj prelijte sa par kašika pripremljenog preliva.
  7. Kad završite, salata treba da bude ogrezla u prelivu.
  8. Ostavite u frižideru barem 3 do 4 sata, a najbolje preko noći.
  9. Do sutradan će krompir u potpunosti upiti preliv, a svi začini će se sjediniti u savršen ukus.
Salata sa tunjevinom i kikirikijem, kao i paprikama
Salata sa tunjevinom i kikirikijem, kao i paprikamafoto: eugena-klykova/Shutterstock

Salata s tunjevinom i kikirikijem

 

Sastojci:

 

  • konzerva tunjevine
  • 150 grama slanog kikirikija
  • 7 pečenih crvenih paprika
  • 300 grama posnog majoneza
  • 1 praziluk
  • 3 čena belog luka
  • začini po želji (so, biber)

 

Priprema:

  1. Paprike oljuštite i naseckajte na sitno.
  2. Isto učinite i s prazilukom i belim lukom.
  3. Sve sjedinite, pa dodajte oceđenu tunjevinu, kikiriki, začine i na kraju majonez.

 

Salata sa makaronama i šampinjonima

 

Salata s makaronama pravi se ultrajednostavno
Salata s makaronama pravi se ultrajednostavnofoto: Shutterstock / jreika

Sastojci:

 

  • 200 g posnih makarona
  • 200 g šampinjona
  • 300g posnog majoneza
  • pola praziluka
  • so, biber, origano

 

Priprema:

  1. Skuvajte makarone.
  2. Praziluk prodinstajte, pa dodajte sitno seckane šampinjone, kao i začine.
  3. Kada je mešavina sa šampinjonima gotova, dodajte kuvanim i oceđenim makaronama.
  4. Kada se salata ohladi, sipajte majonez i lagano mešajte.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

POST JE BORBA SA SAMIM SOBOM, PROTIV EGOIZMA Teolog otkrio blagodati i benefite: To je duhovna vežba protiv loših razmišljanja

 

makonda-tracker