Posne salate ne moraju biti ništa manje ukusne od mrsnih, te im ne treba meso da bi bile zasitne, a prave se lako.
Iako deluje kao veliki izazov za gurmane, planiranje posnih obroka zapravo nije i ne mora da bude tako komplikovano.
Ako postite, a volite da jedete slane đakonije, onda su, pored pita, mafina i posnih kiflica, posne salate odličan izbor za doručak, ručak ili večeru za celu porodicu.
Isprobajte jeftine recepte za posne salate koje možete jesti tokom celog posta, a svakako su preukusne i za one koje ne poste. Možete ih jesti samostalno ili kao prilog jelu.
Berlinska krompir salata
Sastojci:
- kilogram krompira
- 2 kašičice senfa
- 3 kašičice šećera
- 4 srednja kisela krastavčića
- 100 ml tečnosti od kiselih krastavčića
- 50 ml belog vinskog sirćeta
- 100 ml ulja
- 1 kisela jabuka
- 1 krupna glavica luka
- 2 struka mladog luka
- 1 čen belog luka (po želji)
- so i biber, malo kima
Priprema:
- Skuvajte krompir u ljusci, u posoljenoj vodi, sa kašičicom kima, piše Lepa i srećna.
- Ocedite, ostavite da se malo ohladi i mlakog ga oljuštite.
- Dok se krompir hladi, izmešajte senf, šećer, ulje, sirće i tečnost iz kiselih krastavčića sa solju i biberom u jednoj tegli.
- Dodajte sitno seckan luk i snažno mućkajte teglu tako da dobijete ujednačen preliv.
- Oljuštite i iseckajte jabuku i dodajte seckane krastavčiće.
- Slažite u posudu red debljih kolutova krompira, pa jabuke sa krastavčićima, a svaki sloj prelijte sa par kašika pripremljenog preliva.
- Kad završite, salata treba da bude ogrezla u prelivu.
- Ostavite u frižideru barem 3 do 4 sata, a najbolje preko noći.
- Do sutradan će krompir u potpunosti upiti preliv, a svi začini će se sjediniti u savršen ukus.
Salata s tunjevinom i kikirikijem
Sastojci:
- konzerva tunjevine
- 150 grama slanog kikirikija
- 7 pečenih crvenih paprika
- 300 grama posnog majoneza
- 1 praziluk
- 3 čena belog luka
- začini po želji (so, biber)
Priprema:
- Paprike oljuštite i naseckajte na sitno.
- Isto učinite i s prazilukom i belim lukom.
- Sve sjedinite, pa dodajte oceđenu tunjevinu, kikiriki, začine i na kraju majonez.
Salata sa makaronama i šampinjonima
Sastojci:
- 200 g posnih makarona
- 200 g šampinjona
- 300g posnog majoneza
- pola praziluka
- so, biber, origano
Priprema:
- Skuvajte makarone.
- Praziluk prodinstajte, pa dodajte sitno seckane šampinjone, kao i začine.
- Kada je mešavina sa šampinjonima gotova, dodajte kuvanim i oceđenim makaronama.
- Kada se salata ohladi, sipajte majonez i lagano mešajte.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
POST JE BORBA SA SAMIM SOBOM, PROTIV EGOIZMA Teolog otkrio blagodati i benefite: To je duhovna vežba protiv loših razmišljanja