(recepti)

3 POSNE ČORBE za bogat i raznovrstan jelovnik tokom Uskršnjeg posta: Nećete primetiti da nemaju meso, a vrlo su izdašne

0

S ovim proverenim receptima nema greške – svako od ovih domaćih jela pravi se očas posla, a obiluje hranljivim materijama. Predstavljamo vam zasitne čorbe savršene za posne dane.

Domaća posna čorba za Uskršnji post
Domaća posna čorba za Uskršnji postfoto: Aniela Straszewska/Shutterstock

Uskršnji post počeo je 2024. godine 18. marta i trajaće do 4. maja, a imajte u vidu da se ne posti svaki dan na isti način.


Vaskršnji post deli se na sedam sedmica, od kojih svaka ima svoje ime i posebna pravila, pa se tako nekim danima posti na ulju, nekim na vodi, ponekad su dozvoljeni riba i vino, a u nekim slučajevima ne.


Kako god da postite, potreban vam je raznovrstan i uravnotežen jelovnik, a ako želite da probate nove recepte za posne domaće čorbe, obavezno probajte neka od ovih jela.

Posno sočivo sa spanaćem

 

Posno sočivo (ilustracija)
Posno sočivo (ilustracija)foto: Timolina/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 g sočiva
  • 180 g spanaća
  • ulje za dinstanje luka, najviše 2-3 kašike
  • ½ šolje vode (po potrebi)
  • 330 ml bujona od povrća
  • 330 ml sojinog mleka
  • 1 paradajz
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 1 čen belog luka
  • ½ kašike soka od limuna
  • 2 kašike peršuna
  • so i biber po ukusu


Priprema

  1. Prethodno potopljeno sočivo, koje je odstajalo u vodi makar pola sata (idelano preko noći), sipajte u šerpu, pa nalijte bujonom od povrća (pravite ga tako što kocku za supu prelijte vrelom vodom, oko 330 ml).
  2. Kuvajte poklopljeno na najvišoj temperaturi dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se kuva dok ne omekne.
  3. Operite spanać, dobro ga procedite, pa ga stavite u blender. Dodajte peršun i nalijte sojino mleko i blendajte dok se fino ne usitni i ne ujednači.
  4. Sitno iseckajte crni luk, pa propržite na malo ulja. Kad bude staklast, dodajte i sitno seckan beli luk. Nek se krčka oko minut.
  5. Dodajte so i biber po ukusu, pa ubacite i sitno seckan paradajz.
  6. Dinstajte oko 10 minuta, pa sklonite s vatre i to umešajte u sočivo.
  7. Kad provri, uz povremeno mešanje, dodajte mešavinu sa spanaćem.
  8. Nakon što opet proključa, sipajte sok od limuna i promešajte.

Posna krompir čorba s pasuljem

 

Posna krompir čorba
Posna krompir čorbafoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 5 krompira, srednje veličine
  • 1 šolja belog pasulja
  • ½ šolje pirinča
  • 1 l bujona od povrća
  • 1 crvena paprika
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe, srednje veličine
  • 2 paradajza, srednje veličine
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • ulje za dinstanje luka, najviše 2-3 kašike
  • so i biber po ukusu


Priprema

  1. Sitno iseckajte crni luk, pa propržite na malo ulja u šerpi dok ne bude staklast. Zatim dodajte sitno seckanu crvenu papriku, beli luk i šargarepe. Nek se dinsta nekoliko minuta.
  2. Oljuštite krompir, iseckajte ga na kockice, pa dodajte u to, a zatim ubacite prethodno skuvan pasulj, sitno seckan paradajz, pirinač, origano i majčinu dušicu. Dobro promešajte.
  3. Nalijte bujon od povrća (kocku prelivenu vrelom vodom) i kašiku paradajz pirea.
  4. Začinite po ukusu, pa ostavite da se kuva poklopljeno dok krompir i pirinač ne omeknu.
  5. Po potrebi dodajte još bujona dok ne budete zadovoljni gustinom.

Riblja čorba s povrćem

 

Riblja čorba je neizostavan deo posne trpeze
Riblja čorba je neizostavan deo posne trpezefoto: MariaKovaleva, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kg bele ribe (čvršće)
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 3 krompira
  • 1 kocka od povrća za supu
  • 1 srednja do velika šargarepa
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • 1 konzerva pelata
  • 100 ml belog vina
  • so, biber, majčina dušica i origano po ukusu
  • ulje po potrebi
  • voda po potrebi

 

Priprema

  1. U šerpi s debljim dnom zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk, zatim i beli, a potom dodajte šargarepu iseckanu na sitne kolutove.
  2. Potom prelijte pelatom i koncentratom paradajza, pa ubacite i krompir sečen na kockice i kocku za supu i zalijte vinom. Dodajte vodu po potrebi, da ogrezne i ostavite da se krčka oko 10 minuta.
  3. Zatim pojačajte vatru, pa ubacite ribu sečenu na veće komade i kuvajte dok krompir ne bude gotov.
  4. Dodajte začine kad bude pri kraju i služite toplo.

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

 

makonda-tracker