Ako postite, isprobajte recepte za voćne i čokoladne kolače bez kravljeg mleka i jaja.
Počeo je Vaskršnji post, a za vernike koji poste, nekad je izazovno naći iznova nove recepte.
Zato vam donosimo predloge za tri preukusna posna kolača, bez jaja i kravljeg mleka, a može se naći neki po svačijem ukusu, bilo da više volite voće ili čokoladu.
Kao meru možete koristiti čašu od 2 decilitra, odnosno jednu jogurtnu čašu.
Posni kolač s višnjama (mera na čaše)
Sastojci:
- 2 čaše mekog brašna
- 2 čaše griza
- čaša šećera
- prstohvat soli
- kesica (15 gr) praška za pecivo
- 900 gr zamrznutih višanja
- 1 vanilin šećer
- malo manje od jedne čaše šećera
- 1 kašičica cimeta
- pola čaše ulja
Priprema:
- U činiju sipajte dve čaše brašna. Dodajte čašu šećera, prstohvat soli, pa dve čaše griza. Dodajte kesicu praška za pecivo. Dobro promešajte.
- Podelite smesu suvih sastojaka na tri približno jednaka dela (otprilike malo više od jedne i po čaše).
- Pripremite 900 gr odmrznutih višanja. Višnje ne cedite. Sipajte u njih jednu kesicu vanilin šećera, jednu nepunu čašu šećera, jednu kašičicu cimeta i pola čaše ulja. Dobro promešati dok se ne sjedini.
- Pleh (30X20) podmažite margarinom ili puterom (ukoliko ne pravite posno) sipajte prvi deo suvih sastojaka i rasporedite kašikom. Dodajte polovinu smese od višanja. Dodajte drugi red suvih sastojaka. Izravnati. Zatim, drugu polovinu smese od višanja.
- Za kraj, treći deo suvih sastojaka. Narendajte malo margarina, biće dovoljna jedna manja kockica. Ukoliko vam je ostalo još soka od višanja, dodajte preko da bude još sočnije. Pospite sa malo šećera.
- Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni 40 minuta.
- Sačekajte da se ohladi i secite.
Posno medeno srce
Sastojci:
- 3 čaše biljnog mleka
- 3 čaše brašna
- 1,5 čaša šećera
- 1 kesica sode bikarbone
- 1 kesica cimeta
- 3 kašike džema
- čokolada za kuvanje
Priprema:
- Pomešati ove sastojke i staviti u zagrejanu rernu da se na 200 stepeni ispeče patišpanj, oko pola sata ili malo duže, u zavisnosti od toga koliko vam je jaka rerna.
- Kad se ispeče, premazati sa 3 kašike džema po želji i otopljenom glazurom čokolade za kuvanje.
- Ostaviti da se ohladi, secite i sladite se!
Posni kolač s jabukama
Sastojci:
- 3 čaše rendanih jabuka
- čaša šećera
- čaša ulja
- 3 čaše brašna
- 3 kašike kisele vode
- kašičica sode bikarbone
- kašičica cimeta
Priprema:
- Jabuke pomešati sa šećerom, pa dodati ulje i cimet.
- Sodu bikarbonu pomešati sa kiselom vodom i dodajte jabukama.
- Izmešajte i ostavite da odstoji.
- Posle otprilike sat vremena, dodajte brašno, povežite sve, pa smesu prelijte u pleh obložen papirom za pečenje.
- U rerni zagrejanoj na 220 stepeni pecite kolač 25-30 minuta, dok nije pečen.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane