vaskršnji post 2024.

Jeftino, brzo i zasitno, za doručak, ručak i večeru: 3 posne slane pite od gotovih kora, po svačijem ukusu (RECEPT)

0

Pite svi volimo, u posnim varijantama su jednako ukusne, a uz to nisu ni skupe za pripremu.

foto: Tolga Deniz Aran/Shutterstock
foto: Tolga Deniz Aran/Shutterstock

Ako postite, a volite da jedete slane đakonije, onda su posne pite dobar izbor za doručak ili večeru za celu porodicu.

 

Isprobajte jeftine recepte za slane pite koje možete jesti tokom celog posta, a svakako su preukusne i za one koje ne poste.

 

Pita sa krompirom

 

Krompiruša je mnogima omiljena pita
Krompiruša je mnogima omiljena pitafoto: Tijana Lubura/Shutterstock

Sastojci:

 

  • pola kilograma kora za pitu
  • kilogram krompira
  • veća glavica luka
  • suvi začin, biber
  • ulje
  • voda

 

Priprema:

  1. Naseckajte sitno crni luk, pomešajte sa suvim začinom.
  2. Naseckajte i krompir što sitnije, pa ga pomešajte sa crnim lukom, začinite ostalim začinima i ostavite malo da odstoji i upije.
  3. Po tri kore, poprskane mešavinom vode i ulja, premažite filom, pa uvijte u rolat.
  4. Pospite ostatkom mešavine vode i ulja odozgo.
  5. Pecite 40-ak minuta na 200 stepeni.

 

Pita sa prazilukom

 

Posna pita sa prazilukom je dobar izbor za dane posta
Posna pita sa prazilukom je dobar izbor za dane postafoto: Shutterstock/Minoli

Sastojci:

 

  • pola kilograma kora
  • 4 struka praziluka
  • 250 g pirinča
  • 200 ml ulja
  • so, biber...

 

Priprema:

 

  1. Pirinač skuvajte, ali tako da zrna ostanu cela. Ispržite iseckani praziluk, pomešajte s pirinčem i prodinstajte. Začinite solju i biberom po ukusu.
  2. Po tri kore, poprskane mešavinom vode i ulja, premažite celom površinom mešavinom praziluka i pirinča.
  3. Uvijte u rolnice i ređajte u pleh.
  4. Premažite rolnice uljem, pa pecite oko 30 minuta na 180-200 stepeni.

Pita sa kupusom

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora za pitu
  • kilogram kiselog kupusa
  • 300 ml ulja
  • 300 ml vode
  • malo soli (po izboru, ne preterujte jer je kiseli kupus po sebi dovoljno slan)

 

Priprema:

  1. Kupus sitno naseckajte, pa stavite da se dinsta na ulju, te potom dodajte vodu. Kada je gotov i mekan, ostavite da se ohladi.
  2. Filujte tako što ćete prve dve kore poprskati mešavinom ulja i vode, pa na treću koru nanesite kupus, malo poprskajte i urolajte.
  3. Ponavljajte postupak s ostalim koraka i kupusom. Premažite pitu pre stavljanja u rernu.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.

 

Bonus video

TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA Teolog: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane

 

makonda-tracker