Turska kuhinja pružila nam je mnogo božanstvenih slatkiša, a ovaj dezert je s razlogom među omiljenima
Turski mlečni kolač od domaćeg pudinga i šlaga, obogaćen božanstvenim kokosovim brašnom je poslastica kojoj je nemogue odoleti.
Dodajte tome i mirisni orah, koji možete zameniti bademima, i dobijate slatko zadovoljstvo čija se aroma dugo pamti.
Ovaj neodoljivi kolač, međutim, ne morate praviti ni dugo ni od mnogo sastojaka – ako ne računate vreme koje će kora provesti u frižideru dok se ne stegne, imate samo pola sata posla do svoje varijante prelepog turskog dezerta.
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašna
- 60 grama putera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1,5-2 šolje kokosovog brašna
- 1 kesica šlaga u prahu
- 170 ml hladnog mleka
- lomljeni orasi po ukusu
Priprema
- Sipajte u šerpu jedan litar mleka, pa mu dodajte šećer i brašno, pa sve dobro razmutite žicom, tako da nema grudvica.
- Nakon toga, pospite po plehu za pečenje kokosovo brašno i špatulom poravnajte i ravnomerno rasporedite.
- Stavite šerpu s mlekom, brašnom i šećerom na ringlu, pa kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprestano mućenje dok se lepo ne zgusne i ne počne da ključa.
- Potom sodajte puter i vanilin šećer i mešajte dok ne dobijete finu glatku smesu.
- Potom još uvek vruću smesu sipajte malo po malo preko kokosovog brašna, koje ste posuli po plehu za pečenje. Špatulom poravnajte i rasporedite ravnomerno.
- Stavite da se hladi, pa premestite u frižider na najmanje četiri sata.
- Zatim sipajte u jednu posudu 170 ml hladnog mleka i kesicu praha za šlag i dobro umutite. (Umesto ove mešavine, možete da koristite i 200 ml slatke pavlake.)
- Time premažite koru, lepo i ravnomerno.
- Presecite na 12 jednakih komada, pa pospite lomljenim orasima.
- Svaki komad postepeno uvijajte kao kiflicu, tako da napravite rolnice.
Pogledajte video tutorijal.
Po potrebi, dodatno uvaljajte u kokosovo brašno koje će vam ostati na dnu lima za pečenje.
Po ukusu ukrasite mlevenim ili lomljenim orasima ili rendanom belom čokoladom.
BONUS VIDEO
Lazanje u jednoj posudi