njam

Recept za šekerpare - nežne loptice sa orasima: Orijentalni kolač koji će vam postati omiljeni poslastica

0

Ovo su poznati kolači iz turske kuhinje, koje obožavaju ljudi širom sveta. 

Šekerpare
Šekerpare foto: Shutterstock / ORION PRODUCTION

Ovi kolačići su veoma laki sa spremiti i brzo zadovoljavaju vašu potrebu za nečim slatkim. Oni su jedna od omiljenih orijentalnih poslastica i ako niste imali prilike da je probate - sada je pravi trenutak za to. Pogledajte recept. 

 

 

SASTOJCI

 

  • Maslac - 1 pakovanje
  • Šećer - 100 grama
  • Jaja - 2 komada, srednje veličine
  • Griz - 1 šolja
  • Vanilin šećer - 1 kesica
  • Prašak za pecivo - 1 kesica
  • Brašno - 2 šolje
  • Orasi - dozirajte po vašem ukusu

 

ZA SIRUP

 

  • Šećer - 400 grama
  • Voda - 300 ml
  • Sok od limuna - iscedite jedan limun

 

PRIPREMA

 

Prvo je neophodno da skuvate sirup za kolač. U jednu posudu sipajte oko 300 ml vode, 400 grama šećera i sok od limuna, a onda sve to skuvajte. Dok pravite testo, sirup će taman da se ohladi.

 

Onda u drugoj posudi umutite šećer, maslac i jaja. Sa tim da je potrebno da sačuvate jedno žumance kako biste sa njim posle premazali kolač.

 

Onda u istu posudu dodajte prašak za pecivo, vanilin šećer i griz. Onda sve to lepo izmešajte mikserom, a zatim dodajte prosejano brašno i zamesite testo. Od te smese oblikujte loptice veličine jednog oraha.

 

Premažite tepsiju uljem, a posle toga stavite loptice u istu i pritisnite ih odozgore, kako biste ih malo preoblikovali.

 

Na svaku lopticu stavite po jedan deo oraha. Dozirajte po želji. Sad sve to premažite onim jednim žumancem koje vam je ostalo. Ubacite u rernu na 180 stepeni. Kada lepo porumene izvadite ih i, za kraj, premažite sirupom.

 

 

 

 

makonda-tracker