Najbolji recept za vazdušaste domaće kiflice koje, po želji, možete filovati i slatkim i slanim nadevom, a biće božanstvenog ukusa u svakom slučaju
Kiflice su pouzdano i provereno domaće pecivo koje se pravi očas posla, a veoma su prakitčne jer možete lako da ih spakujete za posao i dekorativan su dodatak posluženju.
Savršene i za svečanu trpezu i kada samo ne znate šta da doručkujete, a posebno su dobro rešenje opcije koje danima zadržavaju svežinu i mogu da se filuju i slatkim i slanim nadevom.
Ovaj turski recept daje najmekanije domaće kiflice, a one će biti i vazdušaste i vrlo ukusne.
Sastojci:
- 900 grama mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- 2 jajeta
- 500 ml mleka
- 10 grama suvog kvasca
- 100 grama margarina
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika soli
- susam za posipanje
Priprema
- Zagrejte mleko, pa u njega ubacite dve ravne kašike šećera i kvasac, pa dobro razmutite.
- Posle pet minuta, dodajte malo brašna, dva belanceta i jedno žumance, otopljen margarin (ostavite jednu kašiku sa strane), alkoholno sirće i prašak za pecivo. Sve dobro promešajte.
- Potom uz mešanje dodajte postepeno ostatak brašna i so, pa nastavite da mesite rukom najmanje 10 minuta i po potrebi dodajte još brašna.
- Kada dobijete lepljivo testo, podignite ga, sipajte kašiku otopljenog margarina koju ste stavili sa strane, pa spusite testo preko toga, prekrijte i ostavite da odstoji na toplom mestu oko sat vremena.
- Zatim premesite, pa oblikujte na pobršanjenoj površini kuglu od testa i razvucite je oklagijom.
- Nožem isecite na 16 trouglova (ili više) jednake veličine, pa filujte po želji i rolajte u kiflice.
- Ređajte po plehu obloženom pek-papirom, pa prekrijte aluminijumskom ili providnom folijom i ostavite da odstoji još 30 minuta, pa premažite preostalilm žumancetom i pospite susamom.
- Zatim pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa pecite oko 20 minuta ili dok ne porumene.
- Kad bude gotovo, pokrijte krpom i ostavite da odstoji tako još 10-20 minuta.
BONUS VIDEO
Pečena palačinka sa jagodama
( Glossy )