bolje nego iz pečenjare

Spolja hrskava kožica, a unutra mekano kao puter: Majstorski RECEPT ZA PEČENJE iz rerne koje se topi pod nepcima

0

Ako želite da sami spremite meso za Božić ovaj recept će vam pomoći da bude mekano i savršeno ispečeno 

foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko
foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

Tokom praznika domaćice se trude da svojim ukućanima spreme bogatu prazničnu trpezu, a u mnogim domovima pečenje je zvezdra dana. Uz njega naravno dolaze i druge pikanterije poput ruske salate, kolača i torti.

 

Ukoliko ove godine želite da sami ispečete pečenje u svom domu, a niste imali često priliku da to radite ovo su uputstva koja vam mogu pomoći da ono bude i bolje od onog koje kupite u mesari ili pečenjari već ispečeno.

 

Najvažnije vam je da izaberete lep komad mesa, da ga dobro usolite, a onda je pola posla urađeno. 

 

 

Pratite ova uputstva i uživajte u pečenju koje je okolo hrskavo, a unutra mekano poput putera. 

 

Sastojci:

 

  • oko 3 kg svinjetine u komadu
  • 3 kašike soli
  • 2 kašike bibera
  • maslinovo ulje

 

Priprema:

 

Za početak je veoma važno da meso bude dobro suvo. Ako nije uzmite ubruse i pokupite što više vode iz njega, ili još bolje ostavite nekoliko sati da se dobro ocedi. Druga opcija je da ga stavite na nekoliko sati u frižider, jer će on izvući višak vlage iz mesa.

 

Kada ste dobro osušili meso, rernu upalite na 220 stepeni. Najpre začinite svinjetinu sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i dobro pobiberite, pa trljajte rukama tako da svaki centimetar mesa bude začinjen.

 

SVINJSKI BUT  PEČENJE U RERNI
SVINJSKI BUT PEČENJE U RERNI foto: Shutterstock / bogumil

 

Potom meso okrenite, napavite zareze u koži i premažite maslinovim uljem. Dobro ga utrljajte, pa nanesite ostatak soli. Važno je da celu površinu namažete solju jer će jedino tako biti hrskavo na svim mestima.

 

Butkicu stavite u pleh, nalijte malo vode i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle 15 minuta rernu smanjite na 160 stepeni i ostavite oko 2 sata da se peče.

 

Pecite najpre sat i po vremena, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar. Proverite i kožicu, u nekim rernama neće se ispeći ravnomerno, i po potrebi okrenite pleh. Pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni i neka se tako peče poslednjih 30 minuta.

 

Izvadite i ako želite da korica ostane hrskava ne prekrivajte ga, ako želite da omekani pokrijte krpom. Secite kad se ohladi i služute. Svi će biti oduševljeni.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Šta su popeci? 

 

makonda-tracker