Pastrmajlija je jedno od najpoznatijih jela iz makedonske kuhinje.
Pastrmalija je stari makedonski specijalitet, a u pitanju je testo punjeno mesom. Može da se pravi od svinjskog, jagnjećeg ili ovčjeg mesa, ali postoji i recept sa kombinacijom ova tri mesa.
SASTOJCI
- brašno - pola kilograma
- svež kvasac - jedno pakovanje
- voda - četvrt litra
- šećer - jedna mala kašika
- svinjsko meso - pola kilograma
- suvo ovčije meso - oko 100 - 150 grama
- svinjska masta - četiri kašike
- biber - po ukusu
- aleva paprika - po ukusu
- so - po ukusu
- feferone
- jaja - tri komada
PRIPREMA
Za početak isecite i sveže i suvo meso na male kocke. Zatim preko stavite alevu papriku i mleveni biber, a onda ostavite da odstoji nekoliko sati ili da prenoći.
Drugi korak počinje tako što bi trebalo da razmutite kvasac u toploj vodi, a onda dodajte i jednu mali kašiku šećera i malo brašna. Sad ostavite 10-15 minutap da odstoji.
Kad kvasac nadođe dodajte ga u prosejano brašno, sipajte ostatak od četvrt litra vode, a zatim dodajte so i zamesite glatko testo.
Opet ostavite jedno sat vremena da naraste, a onda ga podelite u dve loptice.
Obe loptice rastanjite u plehu, tako da napravite oblik čamčića, a po obodima napravite venac od testa.
Potrebno je da testo premažete rastopljenom mašću, a onda da odozgo stavite nadev od mesa. Upalite rernu na 220 i pecite između 30 i 40 minuta.
Pre nego što jelo bude gotovo, izvadite tepsiju, pa preko pastrmajlije jela stavite umućena jaja, nekoliko feferona i vratite u rernu na još nekoliko minuta.
Najčešće se služi uz turšiju ili kiseli kupus.
Bonus video: