njam

Recept za pastrmajliju: Čuveni specijalitet iz makedonske kuhinje koji su naše bake i deke obožavali

0

Pastrmajlija je jedno od najpoznatijih jela iz makedonske kuhinje.

Pastrmajlija je čuveni makedonski specijalitet
Pastrmajlija je čuveni makedonski specijalitetfoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Pastrmalija je stari makedonski specijalitet, a u pitanju je testo punjeno mesom. Može da se pravi od svinjskog, jagnjećeg ili ovčjeg mesa, ali postoji i recept sa kombinacijom ova tri mesa. 

 

SASTOJCI

 

  • brašno - pola kilograma
  • svež kvasac - jedno pakovanje
  • voda - četvrt litra
  • šećer - jedna mala kašika 
  • svinjsko meso - pola kilograma 
  • suvo ovčije meso - oko 100 - 150 grama
  • svinjska masta - četiri kašike
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - po ukusu
  • so - po ukusu
  • feferone
  • jaja - tri komada 

 

PRIPREMA

 

Za početak isecite i sveže i suvo meso na male kocke. Zatim preko stavite alevu papriku i mleveni biber, a onda ostavite da odstoji nekoliko sati ili da prenoći.

 

Drugi korak počinje tako što bi trebalo da razmutite kvasac u toploj vodi, a onda dodajte i jednu mali kašiku šećera i malo brašna. Sad ostavite 10-15 minutap da odstoji.

 

Kad kvasac nadođe dodajte ga u prosejano brašno, sipajte ostatak od četvrt litra vode, a zatim dodajte so i zamesite glatko testo.

 

Opet ostavite jedno sat vremena da naraste, a onda ga podelite u dve loptice.

 

Obe loptice rastanjite u plehu, tako da napravite oblik čamčića, a po obodima napravite venac od testa.

 

Potrebno je da testo premažete rastopljenom mašću, a onda da odozgo stavite nadev od mesa. Upalite rernu na 220 i pecite između 30 i 40 minuta.

 

Pre nego što jelo bude gotovo, izvadite tepsiju, pa preko pastrmajlije jela stavite umućena jaja, nekoliko feferona i vratite u rernu na još nekoliko minuta.

 

Najčešće se služi uz turšiju ili kiseli kupus.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker