Godinama unazad medenjaci su kraljevi svečane trpeze
Čuveni medenjaci su kolačići koji su se od davnina pravili uoči praznika, a naročito pred Božić. Smatralo se da Božić Bata dolazi u svaki dom i tamo gde nađe medenjake ispod jelka ostavlja deci darove.
Ovaj prelepi kolač ima dugu tradiciju, a kako i ne bi kad se pravi od najjednostavnijih sastojaka, koje gotovo u svakom trenutku imamo u kući.
Ako i vi želite da pravite medenjake za Božić sa svojom decom ovo je recept koji će vam pomoći da budu ukusni i mekani, a jedan trik će im produžiti rok trajanja i učiniti da dugo ostanu sveži i mekani.
Potrebno je:
- 7 kašika meda
- 7 kašika šećera
- 2 jajeta
- 7 kašika mleka
- 7 kašika ulja
- 450 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
Prosejte brašno i dodajte mu sodu bikarbonu, a zatim u činiji pomešajte med i šećer, pa im dodajte jaja. Umutite ručnom mutilicom, pa dodajte mleko, ulje i brašno koje ste prethodno pomešali sa sodom bikarbonom.
Umestite glatko testo, pa kidajte loptice veličine koje želite da budu medenjaci. Možete praviti okrugle ili ih seći modlama u raznim oblicima. Stavite da se peče u rerni na 200 stepeni 12 minuta, a potom je isključite i ostavite medenjake unutra još nekih 3-5 minuta.
Kada se ohlade po želji ih pospite šećerom u prahu ili ih dekorišite po želji.
*zahvaljujući sodi bikarboni ostaju dugo sveži i mekani
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Recept za domaću nutelu