NAJUKUSNIJE JELO NA SVETU

Komplet lepinja proglašena za najbolji doručak 2023. godine: Ovo je ORIGINALAN RECEPT, a evo i zašto se jede PRSTIMA

1

Verovali ili ne, najbolje jelo na svetu možete jesti u Srbiji i to na Zlatiboru i okolnim mestima

NAJLEPŠI RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU
NAJLEPŠI RECEPT ZA KOMPLET LEPINJUfoto: Shutterstock / Makic Slobodan

Čuveni gastronomski sajt ''Tasteatlas'' danas je proglasio pobednički svetski doručak i time je komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu u 2023. godini, saopšteno je iz Turističke organizacije Zlatibor.

 

U trci za ovu laskavu titulu našlo se čak 100 jela, a mnoge je obradovala vest da je baš specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo prvo mesto sa ocenom od 4.7 — od maksimalnih 5.

 

Ovo jelo vuče dugu tradiciju i veruje se da potiče iz Zapadne Srbije. Po njemu su širom sveta postali poznati Tara, Zlatibor, Užice i drugi okolni gradovi.

 

 

Retko ko može da odoli, a da prođe kroz užice ili boravi na Zlatiboru, a da ne proba ovaj čuveni specijalitet. Veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata.

 

U saopštenju Turističke organizacije Zlatibor se podseća da je za pravljenje jedne komplet lepinje potrebna jedna lepinja, jedno jaje, jedna supena kašika starog zlatiborskog kajmaka i pretop (saft, moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja).

 

Ukoliko pak ne želite da idete do Zlatibora da biste uživali u ovom sada već svetski poznatom specijalitetu možete ga napraviti po sledećem receptu. 

 

RECEPT ZA NAJMEKANIJE LEPINJE
RECEPT ZA NAJMEKANIJE LEPINJE foto: Shutterstock

 

Za lepinje:

 

  • 600 g mekog brašna 
  • 300 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 40g svežeg kvasca

 

Potrebno je još (za jednu lepinju):

 

  • 1 jaje
  • 2 kašike starog kajmaka (obavezno stari kajmak, ne mladi)
  • 3-4 kašike pretopa

 

KOMPLET LEPINJA RECEPT
KOMPLET LEPINJA RECEPTfoto: sHUTTE / Bennian

 

Priprema:

 

U 200ml mlake vode razmrviti kvasac, dodati zatim šećer i 1 kašiku brašna. Ostaviti da nadođe, pa sipati u posudu za mešenje. Dodati brašno, so i ulje, pa umestiti mekano testo. Postepeno dodajte oko 100 ml tople vode sve dok ne dobijete lepo glatko, meko testo. Ostaviti da naraste dok se ne udvostruči, na toplom mestu, oko 1 sat, piše Moje grne

 

Naraslo testo izruciti na radni sto dobro posut brašnom. Testo podeliti na 4 dela i od svakog dela formirati lopticu, pa dlanovima pritiskati testo i oblikovati lepenju. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom. Lepinje peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 15-20 minuta. Pečene lepinje izvaditi iz rerne, pa onako vruće poprskati vodom i prekriti kuhinjskom salvetom da omekšaju.

 

Bonus video:

Tajna najboljeg gulaša

 

makonda-tracker