Verovali ili ne, najbolje jelo na svetu možete jesti u Srbiji i to na Zlatiboru i okolnim mestima
Čuveni gastronomski sajt ''Tasteatlas'' danas je proglasio pobednički svetski doručak i time je komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu u 2023. godini, saopšteno je iz Turističke organizacije Zlatibor.
U trci za ovu laskavu titulu našlo se čak 100 jela, a mnoge je obradovala vest da je baš specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo prvo mesto sa ocenom od 4.7 — od maksimalnih 5.
Ovo jelo vuče dugu tradiciju i veruje se da potiče iz Zapadne Srbije. Po njemu su širom sveta postali poznati Tara, Zlatibor, Užice i drugi okolni gradovi.
Retko ko može da odoli, a da prođe kroz užice ili boravi na Zlatiboru, a da ne proba ovaj čuveni specijalitet. Veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata.
U saopštenju Turističke organizacije Zlatibor se podseća da je za pravljenje jedne komplet lepinje potrebna jedna lepinja, jedno jaje, jedna supena kašika starog zlatiborskog kajmaka i pretop (saft, moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja).
Ukoliko pak ne želite da idete do Zlatibora da biste uživali u ovom sada već svetski poznatom specijalitetu možete ga napraviti po sledećem receptu.
Za lepinje:
- 600 g mekog brašna
- 300 ml mlake vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 40g svežeg kvasca
Potrebno je još (za jednu lepinju):
- 1 jaje
- 2 kašike starog kajmaka (obavezno stari kajmak, ne mladi)
- 3-4 kašike pretopa
Priprema:
U 200ml mlake vode razmrviti kvasac, dodati zatim šećer i 1 kašiku brašna. Ostaviti da nadođe, pa sipati u posudu za mešenje. Dodati brašno, so i ulje, pa umestiti mekano testo. Postepeno dodajte oko 100 ml tople vode sve dok ne dobijete lepo glatko, meko testo. Ostaviti da naraste dok se ne udvostruči, na toplom mestu, oko 1 sat, piše Moje grne.
Naraslo testo izruciti na radni sto dobro posut brašnom. Testo podeliti na 4 dela i od svakog dela formirati lopticu, pa dlanovima pritiskati testo i oblikovati lepenju. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom. Lepinje peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 15-20 minuta. Pečene lepinje izvaditi iz rerne, pa onako vruće poprskati vodom i prekriti kuhinjskom salvetom da omekšaju.
Bonus video:
Tajna najboljeg gulaša