neodoljiva

Starinski RECEPT za CVET POGAČU korak po korak: Deluje komplikovano, a uz OVA UPUTSTVA uspeva i početnicima

0

Nema ništa lepše, a ni ukusnije od prelepe cvet pogače koja je idealna za slave, novogodišnje praznike i sve druge svečane prilike 

foto: Shutterstock / jarrow153
foto: Shutterstock / jarrow153

Nekada su domaćice znale da posvete sate i sate spremajući ukusne specijalitete i rezultati su bili fantastični. Iako danas nemamo mnogo vremena, pa te pikanterije ne spremamo često, ponekad vredi odvojiti malo više truda i počastiti se. 

 

Pogače su nešto što se neizostavno mora naći na svakoj svečanoj trpezi, a sunce pogača je mnogo više od parčeta hleba. Ona je spoj umeća, znanja, veštine i ljubavi prema dobrom zalogaju.

 

U nastavku vam donosimo recept za sunce pogaču koja je savršena za slave, praznike, a možete je spremiti i bilo kog drugog dana, sigurni smo da se vaši ukućani neće ljutiti.

 


Potrebno je: 

 

  • 700 g brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 ½ kašičica soli
  • 200 ml toplog mleka
  • 200 ml tople vode
  • 50 g maslaca


I još:

 

  • 70 g maslaca
  • 1 jaje
  • susam


Priprema: 

 

U toplo mleko stavite šećer, kvasac i malo brašna, pa pustiti da nadođe. Brašno prosejte za to vreme u posudu u kojoj ćete mesiti pogaču. Potom dodajte so, nadošao kvasac i uz dodatak vode zamesiti testo.

 

Kad ste već pri kraju mešenja testa dodajte kockicu maslaca koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Mesiti dok se sve lepo ne sjedini, a nakon toga ga ušuškati u toplo ćebe i staviti negde na toplo mesto da naraste.

 

RECPT ZA NAJLEPŠU SUNCE POGAČU
RECPT ZA NAJLEPŠU SUNCE POGAČU foto: Shutterstock/Melica

Nakon toga ga premesiti i podeliti na 11 delova, pa ostaviti da još malo nadođe. Prve 4 loptice oklagijom rastanjite, pa premažite maslacom. Ređajte jednu preko druge, a poslednju ne treba mazati. 

 

Staviti ih u tepsiju, pa zaseći na osmine i svaku osminu uži deo po dužini na pola, i prebaciti ka ivici tepsije. Preostale dve naslagane sa po tri jufke, iseći na osam delova i svaki deo zaseći na užem delu i ređati kao na snimku.

 

Znači pogaca ima 3 reda. Na kraju, zadnjujedanaestu lopticu staviti u sredinu i ostaviti pogaču da naraste. Pred pečenje je premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj pećnici 35 - 40 minuta na temperaturi od 200°C.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Pileća krilca sa medom 

 

makonda-tracker