(recept)

Jede se na bezbroj načina, a pravi za 15 minuta: HUMUS je dragulj bliskoistočne kuhinje koji je s razlogom osvojio svet

0

Kuhinja Bliskog istoka dala nam je mnogo jela koja su ušli u svakodnevnu ishranu zapadnog sveta, a jedno od najpoznatijih tamošnjih remek-dela je božanstveni humus

domaći humus na arapski način
domaći humus na arapski načinfoto: Kabachki.photo/Shutterstock

Humus je jedan od najpoznatijih namaza i umaka na svetu i pravi dragulj bliskoistočne kuhinje.


Ime je dobio po arapskoj reči حُمُّص, što znači "leblebije", a puno ime mu glasi ḥummuṣ bi ṭaḥīna – odnosno "leblebije sa tahinijem".


Iako postoji više različitih teorija i tvrdnji o poreklu humusa, nema dovoljno dokaza da se utvrdi kada je tačno i gde osmišljen njegov prvobitni recept. U svakom slučaju, danas je veoma rasprostranjen u Izraelu, Palestini, Jordanu, Egiptu...

 

Njegovi osnovni sastojci: leblebije, susam, limun i beli luk, vekovima su kombinovani u Egiptu i na Levantu, a najraniji zapis o jelu sličnom potiče još iz kuvara iz Kaira nastalih u 13. veku.

 

Postoji mnogo načina da se jede humus – uglavnom se koristi kao namaz, ali može biti fenomenalan umak za meso, povrće, pa čak i pomfrit. Njime možete puniti kuvana jaja, pečeni krompir, tikvice i paprike, a odlično se kombinuje sa svim vrstama mesa i ribe.

 

Humus se služi i kao umak i kao namaz
Humus se služi i kao umak i kao namazfoto: Anna Shepulova/Shutterstock

Tradionalni domaći humus


Sastojci:

 

  • 250 g kuvanih leblebija
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 kašike vode (ako ste kuvali leblebije i ne koristite one iz konzerve, idealno je da to bude voda koju ste koristili za kuvanje)
  • ¼ šolje limunovog soka
  • ¼ šolje tahinija (kupovnog ili, još bolje, domaće tahini paste)
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • so, mlevena paprika i biber po ukusu

 

Priprema

  1. U blender sipajte tahini i limunov sok, pa to blendajte jedan minut, pokupite silikonskom špatulom sa zidova blender, vratite na dno, pa blendajte još malo dok ne dobijete finu i kremastu teksturu.
  2. U to ubacite sitno iseckan čen belog luka, maslinovo ulje, pola kašičice soli i kumin, pa blendajte još pola minuta, očistite sa zidova blendera, vratite na dno i blendajte još pola minuta.
  3. Ubacite leblebije, koje ste prethodno isprali i dobro ocedili, pa bledajte dok ne dobijete glatku masu.
  4. U tom trenutku, humus će verovatno biti gust (ili će čak imati sitne delove leblebija), pa mu dodajte jednu po jednu kašiku vode, uz pauze za blendanje, sve dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  5. Dodajte so, biber i mlevenu papriku po ukusu, pa blendajte još 10-ak sekundi.
  6. Sipajte u staklenu teglu s poklopcem i čuvajte u frižideru, gde može stajati nedelju dana.

 

BONUS VIDEO

Falafel s tikvicama

 

makonda-tracker