Isprobajte jednostavan recept za marokanski baghrir koji se topi u ustima
Tradicionalni marokanski baghrir je sunđerasti slatkiš poput palačinki koji se topi u ustima. Marokanci najviše vole da ih jesu sa sirupom od putera i meda, a mogu se jesti i sa džemom.
Marokanski baghrir nazivaju i palačinkama sa hiljadu rupa, zbog toga što se u testu prilikom pečenja stvaraju mehurići i rupice na površini, čineći izgled ovih palačinki neobičnim.
Obavezno probajte ovaj arapski slatkiš, koji se, zapravo, priprema od najobičnijih sastojaka.
Sastojci:
- 290 g griza
- 90 g brašna
- kašika suvog kvasca
- 2 kašike praška za pecivo
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 710ml + 2 kašike mlake vode
Priprema:
- U blenderu ili secku izblendajte sve sastojke na srednjoj ili jačoj brzini oko jednog minuta, dok ne dobijete glatko, kremasto testo.
- Testo prespite u činiju i pokrijte je plastičnom folijom. Ostavite da odmori 10 do 15 minuta, ili dok na testu ne krenu da se stvaraju sitni, penasti mehurići.
- Zagrejte tiganj za palačinke na srednjoj temperaturi, pa, kad se ugreje, kutlačom sipajte testo u centar tiganja. Nemojte "vrteti" tiganj kao kad pravite obične palačinke, nego sačekate da se samo formira u krug.
- Pecite palačinku bez obrtanja, minut do dva. Gotova je kad ne ostanu vlažni delovi na njoj, a možete je testirati tako što ćete je blago pipnuti; treba da bude sunđeraste teksture i da ne ostaje na prstu.
- Izvadite iz tiganja i ostavite da se hladi i ponavljajte postupak s ostatkom testa.
- Pazite da dno palačinki ne postane previše braon.
- Svaki baghrir hladite zasebno, pre nego što ih naređate jedan na drugi, jer će u suprotnom slepiti na gomili.
- Služite sa otopljenim puterom i medom, ili sa topinzima po želji.
Bonus video
Recept kuvara Raše za jelo Noazet
( Glossy )