Najbolji recept za alvu od susama, za koju vam ne treba rerna, a jednostavno se topi u ustima
Slatkiš poznat na našim prostorima kao (ćeten) alva potiče iz persijske kuhinje i jedna je od omiljenih poslastica na Bliskom istoku.
Iako se reč "alva" (ili "halva", "halvah") koristi da označi mnoge dezerte, obično se misli na gustu pastu od brašna, putera, ulja, šafrana, ružine vodice, mleka, kakao praha i šećera.
Ovaj pojam postao je poznat u svetu sredinom 18. veka, nakon što su ga balkanski narodi proširili Evropom, nakon viševekovnog života pod Osmanlijama. Veruje se da je alva potekla iz Persije, s prostora današnjeg Irana, i da se pravi jšo od sedmog veka, kada je pretežno pravljena od mleka i urmi.
Danas postoji mnogo verzija alve, a jedan od omiljenih na Bliskom istoku jeste tahini alva.
Sastojci:
- 2 šolje belog susama (a mogu i 2 šolje kupovne tahini paste)
- ½ šolje meda
- 2 šolje kokosovog ili bademovog brašna
- 2 kašike ružine vodice
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje seckanih pistaća
Priprema
- Sipajte semenke susama u blago podmazan tiganj i pržite 5-8 minuta dok ne budu zlatne i hrskave, pa sklonite da se prohlade.
- Zatim ih stavite u blender i blendajte na najvećoj brzini oko minut, pa sastružite unutrašnje zidove blendera i ponavljajte sve dok ne dobijete glatku i tečnu pastu. (To sve, naravno, preskačete ako koristiti kupovni tahini.)
- Dodajte med, bademovo ili kokosovo brašno, so, ružinu vodicu i ekstrakt vanile.
- Sve dobro promešajte dok se ne sjedini, što možete učiniti i u blenderu.
- Dodajte pistaće, a možete ih zameniti bilo kojim orašastim plodovima po želji.
- Obložite pek-papirom dublju posudu za pečenje, poput kalupa za tortu ili vatrostalne posude, pa sipajte smesu.
- Stavite u frižider na najmanje dva sata, a vadite samo kad želite da servirate. Ovako pripremljenu album možete držati u frižideru od četiri do šest meseci.
- Od ovog recepta dobićete oko 32 kockice.
Pogledajte video-tutorijal.
BONUS VIDEO
Gulaš koji budi čula