Najbolji recept za niskokaloričnu poslasticu kojoj ćete se vraćati kad god vam se prijede nešto slatko – u njoj možete uživati bez trunke griže savesti
Čokoladni kolači bez brašna su pravi hit proteklih godina, a postoji mnogo načina da se ovaj sastojak zameni.
Jedna od opcija su ovsene pahuljice, žitarica najpoznatija je po tome što pruža energiju, a ima oko 15 grama proteina u 100 grama ovsa. Tu su i omega-3 i omega-6 masne kiseline, manje od sedam grama masti, obilje vlakana...
Zato ih iskoristite umesto brašna i u samo nekoliko korak napravićete slatkiš koji oduševljava i mirisom i ukusom!
Sastojci:
- 120 g ovsenih pahuljica
- 200 ml toplog mleka
- 2 jajeta
- 2 banane
- kašičica ekstrakta vanile (ili 1 kesica vanilinog šećera)
- 40 g kakao praha
- kašičica praška za pecivo
- orasi za posipanje
- čokoladne mrvice za posipanje
- 100 grama čokolade
- 40 ml mleka
Priprema
- Sipajte ovsene pahuljice u činiju, pa prelijte toplim mlekom i ostavite na 10 minuta.
- Potom u drugu osudu razbijte jaja, pa dodajte pasirane banane. Ubacite i vanilin šećer, pa sve dobro umutite žicom.
- Dodajte kakao prah i prašak za pecivo, pa dobro promešajte da se sjedini.
- Sipajte ovsene pahuljice potopljene u mleko (sve s mlekom), pa promešajte.
- Sipajte u kalup za pečenje, podmazan ili obložen pek-papirom, pa pospite seckanim oracima i čokoladnim mrvicama, rendanom čokoladim ili nečim sličnim.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta.
- Kad bude gotovo, sitno iseckajte čokoladu, pa je otopite u 40 ml proključalog mleka uz mešanje i time prelijte kolač.
Pogledajte uputstvo.
BONUS VIDEO
Napoleon torta
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )