SLAST KOJA SE PAMTI

Bliskoistočni uštipci gotovi za tren oka: Mekani FALAFEL bogatog ukusa savršen za doručak, ručak i večeru (RECEPT)

0

Kremasta unutrašnjost, božanstven miris i pun i intenzivan ukus čine ove uštipke pravim draguljem bliskoistočne kuhinje

falafel na palestinski način
falafel na palestinski načinfoto: Kalfa/Shutterstock

Falafel spada u omiljena bliskoistočna jela, a u zavisnosti od toga iz kog kraja potiču uglavnom se prave od leblebija i/ili pasulja, uz dodatak raznog bilja i začina.


Uglavnom se kaže da potiče iz EgiptaPalestine i Libana, ali su danas deo kuhinje čitavog Bliskog istoka i severne Afrike, a važi i za nacionalno jelo Izraela.


Budući da u svom sastavu ima mahunarke, falafel obiluje biljnim proteinima, kao i složenim ugljenim hidratima i vlaknima, a sadrži i značajne količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, bakra, vitamina C...


Budući da leblebije prirodno imaju malo masti, važno je imati na umu da se veća količine masnoće apsorbuje prilikom prženja, pa obavezno ostavite falafel da se dobro ocedi pre serviranja..

 

Falafel na palestinski način

 

Sastojci:

 

  • 450 grama leblebija
  • 1/4 velike glavice crnog luka
  • 1/2 veće zelene paprike
  • 1,5 šolja seckanog peršuna
  • 2-3 čena belog luka
  • 4 kašičice soli
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ulje za prženje (oko 3-4 šolje)

 

bliskoistočni falafel
bliskoistočni falafelfoto: Anna Shepulova/Shutterstock

Priprema

  1. U jednoj velikoj činiji prelijte leblebije hladnom vodom i ostavite da odstiji 12-24 sata. On će nadoći za to vreme, pa odaberite veću posudu s dovoljno vode.
  2. Kad ste spremni da pravite falafel, prospite vodu i dobro ocedite leblebije.
  3. U procesoru za hranu pomešajte zelenu papriku, crni i beli luk i peršun, pa blendajte sve dok ne dobijete teksturu paste.
  4. Potom to izvadite, pa ubacite leblebije i blendajte u serijama, po 2-4 minuta u seriji, a povremeno isključujte kako ne bi pregoreo. Treba da dobijete glatku teksturu, poput guste paste, pa da ubacite prethodnu mešavinu i blendate još minut.
  5. Potom u mešavinu za falafel dodajte so, kim i korijander, pa mešajte dok se lepo ne sjedini. Neposredno pred prženje, u to umešajte i sodu bikarbonu.
  6. Zagrejte u dubljem loncu ulje, pa oblikujte male pljeskavice i kašikom ih spuštajte u ulje.
  7. Kada porumene s jedne strane, okrenite, pa pržite još nekoliko minuta.
  8. Ređajte ih po papirnom ubrusu, da se ocedi višak masti.
  9. Pre serviranja možete posoliti još malo po ukusu.

BONUS VIDEO

Lažne mini pite od praziluka

 

 

makonda-tracker