Tahini možete da iskoristiti za pripremu humusa, falafela, dresinga za salatu, sos, dezert, ali i za namaz koji ćete namazati na krišku hleba.
Tahini je pasta napravljena od semena susama i glavna je namirnica u mnogim kuhinjama, posebno na Mediteranu i Bliskom istoku.
U pitanju je vegetarijanski proizvod, bez glutena, a ima orašasti ukus i veoma je jednostavan za pravljenje
Ovaj namaz se koristi za pripremu drugih namaza, za humus, Baba ganuš, preliv za falafel, paštetu od tunjevine, kao dresing za salatu, sos, kao namaz koji možete jesti kad ga namažete na domaći hleb ili za dezert.
Sastojci:
- 1 šolja (oko 140 grama) semenki susama
- 2-4 kašike maslinovog ulja (ili ulja semena grožđa)
- prstohvat soli, po želji
Priprema:
Prvo istostirajte susam tako što ćete semenke susama staviti u šerpu na srednje visoku vatru i neprestano mešati dok ne osetite miris, a one dobiju smeđu boju što je otpirlike 3 do 5 minuta.
Budite pažljivi, jer susam veoma lako može da izgori. Nakon što ste ih istostirali, pustite ih da se ohlade.
Dodajte semenke susama u blender, a zatim ih izblendirajte dok ne dobijete pastu otprilike oko 1 minut.
Potom dodajte maslinovo ulje ili koje ste već odabrali i izblendirajte još 2 do 3 minuta, zaustavljajući se da nekoliko puta sastružete dno i stranice blendera, jer će se tu skupljati mrvice.
Kada napravite tahini, masa bi trebalo da bude glatka i tečna.
Po želji, dodajte so po ukusu i još kratko (5 do 10 sekundi) izblendirajte.
Čuvajte tahini u tegli u frižideru mesec dana. Možda ćete primetiti da se vremenom odvaja od ivica.
Ako se to dogodi, dobro promešajte tahini pre upotrebe.