Paradajz u komadu je zimnica bez koje nećete moći da zamislite nijedan bogat obrok do marta, a pravi se veoma brzo i jednostavno
Paradajz je povrće bez koje ne možemo da zamislimo zimnicu, a bez sumnje je najpopularniji (ne)kuvani mleveni paradajz, koji se priprema jednostavnije nego što mislite.
Ipak, slavu mu sve češće krade pasterizovani paradajz u tegli, koji se fino marinira u svom prirodnom soku, a uz pažljivo odmerenu so i peršun (ili bosiljak, majčinu dušicu i drugo začinsko bilje po ukusu) ukus će mu biti božanstven!
Najbolje od svega je što vam za to ne treba ni mnogo sastojaka ni mnogo vremena, a iz ovog recepta slobodno izbacite crni luk i svejedno ćete dobiti fenomenalnu zimnicu.
Sastojci:
- 10 kilograma paradajza
- (opciono) 5 glavica crnog luka
- 1 veza peršuna
- 1 kašika soli po tegli
Priprema
- Dobro operite paradajz, pa ga spustite na minut u vrelu vodu. Potom prospite vodu, operite paradajz hladnom vodom.
- Oljuštite paradajz, pa ga naseckajte na komade, sitnije ili krupnije, u skladu s vašim ukusom.
- Napunite tegle komadićima paradajza i pritisnite kako bi pustio svoj sok.
- Dodajte, po želji, crni luk sečen na kolutove.
- Sipajte so i sitno seckanog peršuna po ukusu. Zatvorite tegle.
- Vreme je za pasterizaciju: sipajte u duboki pleh oko 3 prsta vode, pa uključite rernu na maksimalnu temperaturu s uključena oba grejača, a zatim smanjite na 100 stepeni i poređajte tegle po plehu i ostavite da stoji 2,5 do 3 sata.
- Kad bude gotovo, isključite i ostavite da se ohladi, pa kad tegle budu potpuno hladne, izvadite i držite ih okrenute naopako.
BONUS VIDEO
Koliko je zimnica zapravo zdrava?