PROVERENO DOBRA

Zimnicu više nikad nećete spremati bez nje: LOVAČKA salata koju ćete jesti za svaki obrok (po BAKINOM RECEPTU)

0

U specijalitete iz svoje zimnice obavezno ubacite lovačku salatu, kraljicu među zimskim salatama iz tegle.

ako spremate zimnicu, nemojte zaboraviti na lovačku salatu
ako spremate zimnicu, nemojte zaboraviti na lovačku salatufoto: monticello/Shutterstock

Rana jesen domaćicama je pravo vreme za spremanje zimnice, u kojoj će mesecima kasnije uživati cela porodica.

 

Pored ajvara, koji je mnogima glavni specijalitet, ne treba nikako zaboraviti na šarenu salatu, pinđur, kiseli kupus... Međutim, pravo blago zimnice jeste i ukusna lovačka salata, idealan prilog svakom slanom obroku.

 

Probajte da je napravite po starom receptu baka Rajne, koja više nije među živima, ali mlađim generacijama je pokazala proveren način pripreme.

 

Lovačka salata u tegli, neotvorena, može da stoji i do dve-tri godine.

 

Sastojci:

 

  • 3 kilograma paradajza
  • 3 kilograma paprike somborke
  • 200 grama šećera
  • 1 čaša ulja
  • 2 glavice belog luka
  • 100 grama soli
  • 300 grama vinskog sirćeta
  • veza peršuna
  • 1 konzervans (ide po receptu, ali može i bez njega)

 

Priprema:

  1. Paradajz potopiti u vruću vodu, pa potom oljuštiti kožicu.
  2. Zatim ga treba iseći na kockice i pržiti 30 minuta na ulju (nakon što provri).
  3. Papriku iseći na kocke i pržiti s paradajzom još 30 minuta (takođe nakon vrenja).
  4. Kad počne da vri, dodati sirće, so i šećer.
  5. Kada sklonite šerpu s ringle, dodajte beli luk i peršun, a onda punite tegle dok je sve vruće.
  6. Ako stavljate konzervans, on se dodaje na kraju prženja.
  7. Uživajte!

Bonus video

Kako da zimnica traje i do tri godine?

 

makonda-tracker