sigurno uspeva

Kako ukiseliti ljutu papričicu? Starinski recept za feferone, spolja hrskave, a unutra tako oštre da izlazi para na uši

0

Nema ništa ukusnije nego kad feferonama začinite omiljeni zimski obrok 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Vreme zimnice je počelo, a domaćice su svakodnevno u potrazi za receptima koji će im pomoći da spreme ukusne pikanterije u kojima će porodica uživati čim krenu prvi hladni dani. 

 

Osim ajvara, paprike i ljutenice, svoje mesto u ostavi svakako treba da dobije i ljuta papričica poznatija kao feferona. 

 

Jedna stara domaćica je svoje recept podelila sa vama, a mi vam ga prenosimo u nadi da ćete i ove godine imati šta da poslužite uz gotovo svako jelo od mesa. 

 

 

Sastojci:

 

3 kg feferona

2 l vode

400 ml sirćeta

50 g šećera

50 g soli

biber u zrnu

 

Recept za feferone
Recept za feferone foto: Shuttestock / NaturePlantArt

 

Priprema:

 

Dobro operite feferone, a zatim ih raširite na krpu da se osuše.

Prokuvajte vodu u šerpi, zajedno sa sirćetom, šećerom i solju.

 

Stavite u zagrejane tegle nekoliko zrna bibera, a zatim gusto ubacite papričice u svaku teglu i prelijte ih mešavinom vode i sirćeta, dok je još vruća, a tegle odmah zatvorite.

 

Na dno široke i duboke tegle stavite krpu, poređajte na nju tegle, a zatim šerpu nalijte vodom i to tako da tegle budu do 3/4 u vodi.

 

Kuvajte na umeretenoj vatri, sve dok se u teglama ne pojave mehurići, za šta će biti potrebno oko 15 minuta.

 

Tegle, nakon toga, ostavite da se u potpunosti ohlade i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.

 

 

makonda-tracker