Za ovakvu pripremu mlevenog paradajza ne treba vam ni mnogo sudova ni mnogo sastojaka, a nećete bespotrebno uključivati šporet i prljati kuhinju
Čak i oni koji nisu ljubitelji zimnice ne mogu da odole sočnom i ukusnom mlevenom paradajzu, sjajnom i sočnom dodatku bilo kom jakom jesenjem i zimskom jelu.
Ovo voće je bogat izvor vitamina, minerala i vlakana, kao i brojnih zdravih jedinjenja. Jedan od najdragocenijih činilaca paradajza je likopen, jedan od njegovih brojnih karotenoida, za koji je poznato da ima blagotvorno dejstvo na zdravlje.
U hladnom delu godine ne možemo da uživamo u paradajzu kakav jedemo tokom leta, ali to ne znači da se možemo da koristimo njegove prednosti i tokom jeseni i zime. Ako mleveni paradajz pripremite ovako, on će zadržati svu punoću svog ukusa, božanstven miris i nutritivne sastojke, a možete ga jesti kao salatu sa seckanim crnim lukom ili ga koristiti za pripremu jela.
Sastojci:
- 5 kilograma paradajza
- 1 veza peršuna
- 3 kašike soli
- 2 kašike šećera
Priprema
- Dobro operite i oljuštite paradajz, pa ga isecite na kriške.
- Pospite ga šećerom, solju i sitno seckanim peršunom.
- Ostavite da odstoji nekoliko minuta,
- Potom sameljite paradajz (može u blenderu, ali je idealno u mašini za mlevenje mesa).
- Zatim sve dobro promešajte, sipajte u staklene flaše i dobro zatvorite.
- Nakon toga zagrejte rernu na 150 stepeni, pa stavite flaše u rernu i ostavite da odstoje oko 30 minuta, pa smanjite na 100 stepeni i ostavite još 90 minuta.
- Flaše ili tegle izvadite tek sutradan, kada se dobro ohlade.
BONUS VIDEO
Koliko je zimnica zapravo zdrava?