zdravlje u tegli

Najbolji recept za NEKUVANI MLEVENI PARADAJZ: Ukusna i zdrava zimnica u kojoj ćete uživati sve do marta

0

Za ovakvu pripremu mlevenog paradajza ne treba vam ni mnogo sudova ni mnogo sastojaka, a nećete bespotrebno uključivati šporet i prljati kuhinju

mleveni paradajz za zimnicu, bez kuvanja i prljanja kuhinje
mleveni paradajz za zimnicu, bez kuvanja i prljanja kuhinjefoto: teatian/Shutterstock

Čak i oni koji nisu ljubitelji zimnice ne mogu da odole sočnom i ukusnom mlevenom paradajzu, sjajnom i sočnom dodatku bilo kom jakom jesenjem i zimskom jelu.


Ovo voće je bogat izvor vitamina, minerala i vlakana, kao i brojnih zdravih jedinjenja. Jedan od najdragocenijih činilaca paradajza je likopen, jedan od njegovih brojnih karotenoida, za koji je poznato da ima blagotvorno dejstvo na zdravlje.


U hladnom delu godine ne možemo da uživamo u paradajzu kakav jedemo tokom leta, ali to ne znači da se možemo da koristimo njegove prednosti i tokom jeseni i zime. Ako mleveni paradajz pripremite ovako, on će zadržati svu punoću svog ukusa, božanstven miris i nutritivne sastojke, a možete ga jesti kao salatu sa seckanim crnim lukom ili ga koristiti za pripremu jela.

 

Sastojci:

 

  • 5 kilograma paradajza
  • 1 veza peršuna
  • 3 kašike soli
  • 2 kašike šećera

 

Priprema

 

Požurite dok je paradajz jeftiniji
Požurite dok je paradajz jeftinijifoto: Shutterstock/larisa Stefanjuk
  1. Dobro operite i oljuštite paradajz, pa ga isecite na kriške.
  2. Pospite ga šećerom, solju i sitno seckanim peršunom.
  3. Ostavite da odstoji nekoliko minuta,
  4. Potom sameljite paradajz (može u blenderu, ali je idealno u mašini za mlevenje mesa).
  5. Zatim sve dobro promešajte, sipajte u staklene flaše i dobro zatvorite.
  6. Nakon toga zagrejte rernu na 150 stepeni, pa stavite flaše u rernu i ostavite da odstoje oko 30 minuta, pa smanjite na 100 stepeni i ostavite još 90 minuta.
  7. Flaše ili tegle izvadite tek sutradan, kada se dobro ohlade.

 

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica zapravo zdrava?

 

makonda-tracker