božanstvene

Zbog TAJNOG SASTOJKA se tope u ustima: Sočne VANILICE koje ne mrve i ostaju sveže danima (RECEPT)

0

Ovi starinski sitni kolači obavezni su na trpezi na slavama i proslavama, a su uvek dobrodošao slatkiš uz popodnevnu kaficu. Znate li kako ih napraviti najjednostavnije?

vanilice koje se prave od masti nisu bez razloga najpopularnije
vanilice koje se prave od masti nisu bez razloga najpopularnijefoto: Bada1, Shutterstock

Vanilice su nezaobilazno posluženje na svakoj trpezi na našim prostorima i spadaju u proverene kolačiće iz bakinog kuvara – s njima jednostavno nema greške!


Slatke, ali ne previše, sitne, ali ne premale, lake za pripremu i vrlo dekorativne, vanilice su dezert koji svako ume da napravi.


Postoji mnogo verzija recepta, a ukoliko umesto maragarina upotrebite mast, onako kako se to činilo u prošlosti, dobijate slasne sitne kolače koji danima mogu da se jedu.

 

Sastojci:

 

 

  • 500 grama brašna
  • 200 grama masti
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • sok od jednog limuna

 

I još:

 


Priprema

  1. Stavite mast u činiju, pa ga umutite penasto mikserom, uz dodatak jednog celog jajeta, šećera, vanilinog šećera, soka od limuna i jednog žumanceta.
  2. Potom sipajte brašno i počnite da mesite rukom.
  3. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom, pa vadite okruglim kalupom ili rakijskom čašom i ređajte po plehu obloženom pek-papirom.
  4. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, ali pripazite da ostanu bele, odnosno treba tek da počnu da rumene.
  5. Potom izvadite, namažite keksić džemom po ukusu, pa preklopite drugim keksićem i tako dok ne utrošite materijal.
  6. Po želji ih možete valjati u šećer u prahu, ali nije obavezno.

 

BONUS VIDEO

Recept za sladoled za decu bez šećera

 

makonda-tracker