lako i izdašno

BISKVIT SLADAK, FIL PREDIVNO KREMAST: Neodoljiva GOLA TORTA s malinama je poslastica koju svako ume da napravi (RECEPT)

0

Takozvana gola torta jedan je od omiljenih američkih slatkiša, a iako je reč o vrlo bogatoj poslastici s dosta slojeva, njena priprema je zapravo jednostavna

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:


Sastojci za biskvit (promera 24 cm)

 

  • 7 jaja 
  • 300 g kristal šećera
  • 7 kašika mlake vode
  • 6 kašika biljnog ulja
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 (15g) prašak za pecivo
  • 1 (15g) vanil šećer
  • 3 pune kašike tamnog kakao praha
  • narendana kora jedne narandže
  • 3 dl soka narandže
  • 150 g čokolade za kuvanje


Sastojci za fil:

 

  • 400-500 g malina
  • 1 puding od maline
  • 700 ml slatke pavlake za šlag
  • čokoladni listići za ukrašavanje
  • još 5 kašika šećera

 


Priprema


Priprema biskvita


Pećnicu uključiti na 180 C° , ostaviti da se greje.


Dno kalupa promera 26 cm obložiti papirom za pečenje, a stranice namastiti
na najjačoj brzini izmiksati žumanca sa šećerom, dadati 7 kašika mlake vode, prosejani kakao, ulje, vanil šećer, narendanu koru narandže , brašno i prašak za pecivo — kratko izmiksati da se spoji.


Belanca posebno izmiksati s dve kašike šećera, a zatim ih dodati smesi od žumanaca, sve lagano izmesati bez miksera.


Smesu izliti u kalup, protresti i peći 15 min na temperaturi od 180° C, a zatim smanjiti temperaturu na 160° C , nastaviti peći još 25 min (proveriti da li je biskvit pečen).


Ostaviti biskvit da se hladi desetak minuta, a zatim osloboditi kalup. Ohlađeni biskvit prerezati dva puta da se dobiju 3 kore. Kore natopiti sokom narandže kako bi bio sočniji, a čokoladu na laganoj temperaturi otopiti s 1,5 ml pavlake za šlag, pa preliti donju i srednju koru i ostaviti da se stegne.


Priprema fila


Maline zagrejati sa 3 kašike šećera, zagevanjem će se osloboditi sok. Puding razmutiti s malo vode, dodati malinama i kratko prokuvati, pa ostaviti da se ohladi. Pavlaku za šlag dobro izmiksati.


Slaganje torte


Na donju koru rasporedite polovinu fila od malina, a zatim polovinu šlaga. Na to stavite drugu koru i ponovite postupak, pa trećom korom završite tortu. Ostatkom šlag-krema tortu premazite spolja i ukrasite čokoladom.


Napomena

Umesto malina možete koristiti jagode ili višnje,a a umesto soka od narandže rum!

 

 

makonda-tracker