Takozvana gola torta jedan je od omiljenih američkih slatkiša, a iako je reč o vrlo bogatoj poslastici s dosta slojeva, njena priprema je zapravo jednostavna
Sastojci:
Sastojci za biskvit (promera 24 cm)
- 7 jaja
- 300 g kristal šećera
- 7 kašika mlake vode
- 6 kašika biljnog ulja
- 300 g glatkog brašna
- 1 (15g) prašak za pecivo
- 1 (15g) vanil šećer
- 3 pune kašike tamnog kakao praha
- narendana kora jedne narandže
- 3 dl soka narandže
- 150 g čokolade za kuvanje
Sastojci za fil:
- 400-500 g malina
- 1 puding od maline
- 700 ml slatke pavlake za šlag
- čokoladni listići za ukrašavanje
- još 5 kašika šećera
Priprema
Priprema biskvita
Pećnicu uključiti na 180 C° , ostaviti da se greje.
Dno kalupa promera 26 cm obložiti papirom za pečenje, a stranice namastiti
na najjačoj brzini izmiksati žumanca sa šećerom, dadati 7 kašika mlake vode, prosejani kakao, ulje, vanil šećer, narendanu koru narandže , brašno i prašak za pecivo — kratko izmiksati da se spoji.
Belanca posebno izmiksati s dve kašike šećera, a zatim ih dodati smesi od žumanaca, sve lagano izmesati bez miksera.
Smesu izliti u kalup, protresti i peći 15 min na temperaturi od 180° C, a zatim smanjiti temperaturu na 160° C , nastaviti peći još 25 min (proveriti da li je biskvit pečen).
Ostaviti biskvit da se hladi desetak minuta, a zatim osloboditi kalup. Ohlađeni biskvit prerezati dva puta da se dobiju 3 kore. Kore natopiti sokom narandže kako bi bio sočniji, a čokoladu na laganoj temperaturi otopiti s 1,5 ml pavlake za šlag, pa preliti donju i srednju koru i ostaviti da se stegne.
Priprema fila
Maline zagrejati sa 3 kašike šećera, zagevanjem će se osloboditi sok. Puding razmutiti s malo vode, dodati malinama i kratko prokuvati, pa ostaviti da se ohladi. Pavlaku za šlag dobro izmiksati.
Slaganje torte
Na donju koru rasporedite polovinu fila od malina, a zatim polovinu šlaga. Na to stavite drugu koru i ponovite postupak, pa trećom korom završite tortu. Ostatkom šlag-krema tortu premazite spolja i ukrasite čokoladom.
Napomena
Umesto malina možete koristiti jagode ili višnje,a a umesto soka od narandže rum!