Predstavljamo vam recept za starinski kolač koji nije slučajno bio jedan od najpopularnijih u staroj Jugoslaviji
U današnje vreme figaro štangle su pomalo zaboravljene, ali pre nekoliko decenija ovaj jugoslovenski kolač bio je jedan od omiljenih na našim prostorima!
U pitanju je poslastica koja se pravi od kore oblande i svega nekoliko sastojaka za fil, a poseban šmek kolaču daju sitni seckani orasi.
Imajte u vidu da glazura u njemu nije obavezna, ali će bez sumnje biti još lepši zahvaljujući njoj.
Sastojci
Za kolač:
- 1 oblanda
- 6 žumanaca
- pola kilograma šećera
- 250 grama margarina
- 200 grama oraha
Za glazuru:
- 100 grama čokolade po izboru
- 50 ml slatke pavlake
Priprema
- Odvojte 130 grama šećera, pa ih umutite sa žumancima dok ne dobijete penastu smesu. To skuvajte na pari, sve vreme mešajući.
- Ubacite u to margarin, pa nastavite da kuvate dok se ne otopi.
- Isecajte orahe što sitnije, pa ubacite u to.
- Otopite preostali šećer, pa sipajte u smesu i promešajte.
- Presecite oblandu na dva dela.
- Namažite jednu polovinu filom, pa preklopite drugom polovinom oblande.
- Umotajte u providnu foliju, pa preko stavite nešto teško da bi pritisnulo.
- Otopite slatku pavlaku s čokoladom za glazuru.
- Posle dva sata, prelijte čokoladnom glazurom, pa stavite u frižider da se stegne.
- Sutradan secite na štanglice.
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )