(RECEPT)

Jugosloveni su ih pravili u posebnim prilikama: Kremaste FIGARO ŠTANGLICE od oblandi koje uvek uspevaju

0

Predstavljamo vam recept za starinski kolač koji nije slučajno bio jedan od najpopularnijih u staroj Jugoslaviji

Jugoslovenski kolač od oblande
Jugoslovenski kolač od oblandefoto: Fotosr52/, Shutterstock

U današnje vreme figaro štangle su pomalo zaboravljene, ali pre nekoliko decenija ovaj jugoslovenski kolač bio je jedan od omiljenih na našim prostorima!


U pitanju je poslastica koja se pravi od kore oblande i svega nekoliko sastojaka za fil, a poseban šmek kolaču daju sitni seckani orasi.


Imajte u vidu da glazura u njemu nije obavezna, ali će bez sumnje biti još lepši zahvaljujući njoj.

Sastojci


Za kolač:

 

  • 1 oblanda
  • 6 žumanaca
  • pola kilograma šećera
  • 250 grama margarina
  • 200 grama oraha

 

Za glazuru:

 

  • 100 grama čokolade po izboru
  • 50 ml slatke pavlake

 

Priprema

 

  1. Odvojte 130 grama šećera, pa ih umutite sa žumancima dok ne dobijete penastu smesu. To skuvajte na pari, sve vreme mešajući.
  2. Ubacite u to margarin, pa nastavite da kuvate dok se ne otopi.
  3. Isecajte orahe što sitnije, pa ubacite u to.
  4. Otopite preostali šećer, pa sipajte u smesu i promešajte.
  5. Presecite oblandu na dva dela.
  6. Namažite jednu polovinu filom, pa preklopite drugom polovinom oblande.
  7. Umotajte u providnu foliju, pa preko stavite nešto teško da bi pritisnulo.
  8. Otopite slatku pavlaku s čokoladom za glazuru.
  9. Posle dva sata, prelijte čokoladnom glazurom, pa stavite u frižider da se stegne.
  10. Sutradan secite na štanglice.

 

 

 

makonda-tracker