Bez nje je bilo teško zamisliti porodični ručak
Da li se i vama bude čula kad samo pomislite na ukusnu baklavu, uštipke, palačinke i pite koje su se svakog vikenda obavezno pekle kako bi se ukućani zasladili nakon ručka?
Starinski recepti su pravo blago, jer su jednostavni, i uvek, ali uvek ispadnu onako kako treba.
Ako želite da se prisetite jednog takvog donosimo vam cigaret pitu sa višnjama, koju možete praviti sa mlevenim keksom ili grizom... Na vama je da izaberete.
Potrebno je:
- 1 pakovanje tankih kora za pitu
- 500 g višanja
- 300 g mlevenog keksa
- malo ulja
- 150 g margarina ili maslaca
- 2 vanilina šećera
- 15 kašika šećera
Priprema:
Prvu koru namazati uljem, staviti drugu, na kraj kore poređati višnje, odozgo posuti keks ili griz i urolati. Stavljati u pleh koji ste prethodno podmazali ili obložili pek papirom.
Kad sve kore potrošite isecite na parčiće od oko 5 cm, pa premažite sa rastopljenim maslacem i vanilinim šećerom.
Peci na 200 stepeni 15 minuta i potom preliti šerbetom koji ste napravili od 1 čaše vode (2dl) i 15 kašika šećera.
Kako da napravite ferero baklavu pogledajte u videu koji sledi:
Bonus video: