Maltene da ne postoji slavska trpeza koja može da prođe bez bajadere.
Skoro da ne postoji neko ko ne voli bajaderu, a posna varijanta ovog kolača je možda još i zahvalnija jer može da se pripremi nekoliko dana ranije i da stoji u frižideru i do nedelju dana.
Sastojci:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 10 kašika vode
- 1 vanilin šećer
- 150 gr posne čokolade za kuvanje
- 200 g posnog margarina
Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike ulja
- 3 kašike vode
- 100 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
U šerpu spiajte vanilin šećer, šećer i vodu i kuvajte dok ne provri.
Sklonite sa ringle, pa dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i orahe te dobro sjedinite.
Smesu podelite na dva dela. U jedan dodajte rastopljenu čokoladu.
U pravougaoni pleh sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese i ostavite u frižideru da se stegne.
Kada se kolač u potpunosti stegnete, počnite da pravite glazuru.
U šerpu sipajte ulje, šećer, vodu i lokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi.
Kada se ohladi, secite kolač i uživajte svim čulima.