Oduševiće vas i priča o njihovom nastanku, a ukus - e to je prava magija!
Jedna od omiljenih poslastica od testa svakako su krofne. Nekada su ih naše bake često pravile, a danas se njihov miris retko kad može osetiti u kuhinjama zaposlenih domaćica.
Razlog je više nego jednostavan. One ne mogu da se naprave brzo i da to bude taj, pravi, bogati ukus i izgled koji mami da uzmete još jednu i još jednu i još jednu.
Mnogi ljudi obožavaju krofne, ali samo retki znaju priču koja se vezuje za njihov nastanak. Pogledajte u nastavku kako su krofne nastale, ako je verovati starim pričama, a potom i recept po kojem krofne uspevaju čak i početnicima.
Legenda kaže da su krofne nastale sasvim slučajno. Nekad davno na dvoru mlada kuvarica bila je zaljubljena u konjušara. Jednog jutra ga je tajno posmatrala dok je timario konje. Da je konjušar ne bi prepoznao, stavila je krpu preko glave.
Tada ju je u zaljubljenom promatranju omela glavna kuvarica koju je zanimalo je li ručak spreman. Od krpe na glavi nije dobro videla šta stavlja u vrelu mast, pa se, u pokušaju da dokaže glavnoj kuharici da radi, uspaničila i slučajno umesto mesa, u mast je ubacila pogačicu.
Kad se ispekla pogačica je narasla i dobila lepu zlatno-žutu boju, a glavna kuvarica ju je izvadila iz masti i probala. Ukus je bio božanstven. Od tada ona je stalno od mlade kuvarice zahtevala da sprema ovu ukusnu poslasticu i tako je nastala prva krofna, zbog ljubavi.
Nakon što ste se dobro zabavili uz priču donosimo vam i recept, a vi brže zapišite ili još bolje krenite po uputstvima odmah da ih pravite.
Recept:
- 1 kg brašna
- 500 ml mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 8 žumanceta
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika šećera, za kvasac
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml ulja
- 1/2 kašičice soli
- Mast za prženje
Priprema:
U 500 ml mleka stavite kockicu svežeg kvasca i kašiku šećera da nadodje.
Žumaca umutite, pa dodajte ulje. Kad kvasac nadođe dodajte i njega i ostavite 20 min.
U jaja dodajte vanilin šećer i postepeno brašno. Treba da dobijete mekano testo. Ostavite ga da stoji oko sat vremena.
Kad se duplira količina testa to je znak da je spremno za dalje. Razvaljajte ga oklagijom na radnoj površini, pa čašom vadite krofne i stavite sa strane da nekoliko minuta narastaju.
Ono što je važno je to da prostorija u kojoj spremate krofne bude topla. U suprotnom neće narasti.
Nakon što narastu pržite ih u masti koja je zagrejana na srednjoj temperaturi. Nekoliko minuta s jedne i nekoliko minuta s druge strane, dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Vadite na papirni ubrus da se ocedi visak ulja. Pospite ih prah šećerom ili punite nadevom po želji.
Bonus video:
Kako se prave lažne krofne?