Umesto da se znojite pored šporeta po vrelom letnjem danu, probajte ovaj recept i za 15 minuta ćete imati sočne krofne na stolu
Krofne su svačiji omiljeni doručak, a koliko god novih recepata postoji – ništa ne može da nadmaši klasične, starinske krofne po bakinom receptu.
Ukoliko ih, međutim, izbegavate zbog previše ulja i dugog stajanja pored šporeta, što je posebno nepopularno tokom leta i najvećih vrućina, ovaj recept sigurno će vam se dopasti.
Naime, ove nemasne krofne se peku u rernu i gotove su za tili čas, a ukusne su koliko i one koje se pripremaju na uobičajen način!
Sastojci:
- 1 kesica suvog kvasca
- 700-900 grama brašna
- 150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)
- 300 mililitara jogurta
- 4 jajeta
- 150 grama šećera
- 200 mililitara vode
- 100 grama šećera u prahu za posipanje
- cimet po ukusu
Priprema
- Suvi kvasac pomešajte s kašikom šećera u mlakoj vodi, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe. Posle nekog vremena, dodajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat.
- Prebacite zatim na dobro pobrašnjenu površinu, premesite, pa razvucite testo. Trebalko bi da bude debelo od oko jednog do jednog i po centimetra.
- Vadite čašom krofne i ređajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.
( Glossy )