Zvuči nemoguće kada čujete da od jednog testa mogu da se naprave tri poslastice, međutim, uverićete se da je moguće.
Iznova nam trebaju novi recepti za poslastice kako bismo uvek imali spremno sve za iznenadne goste ili mali predah između ručka i večere.
Različiti specijaliteti od testa su uvek dobar izbor i s njima nema greške. Ne postoji osoba koja ne voli takvu vrstu slatkiša, a još ako možete da napravite odjednom tri različite, pun pogodak!
Sastojci:
- 100 ml vode
- 400 ml mleka
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 50 ml ulja
- 2 žumanca
- 1 celo jaje
- 800 g brašna
- so
- korica limuna
Nadev:
- 100 g maka
- 100 g oraha
Priprema:
U jednu posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer i mlaku vodu i ostavite da zapeni. Kad nadođe kvasac, sipajte u jednu vanglu i tu dodajte mlako mleko, ulje, jaje, žumance, brašno i koricu limuna. Zamesite dobro testo.
Ostavite testo oko pola sata da nadođe i nakon toga ga izdelite na tri dela. Ponovo ga premesite i ostavite oko deset minuta da odstoji.
Prvu loptu razvijte u pravougaonik, a prethodno sameljite mak, zasladite i dodajte toplo mleko. Isto uradite i sa orasima. Donji deo testa premažite orahom do pola, a gornji makom. Ostavite malo maka i oraha za sledeće testo. Savite testo u susret i sastavite na sredini.
Drugo testo razvijte okruglo i isecite na osam trouglova, premažite ostatkom maha i oraha i savijte kuglice.
Treće testo razvijte opet u pravougaonik, ali ga isecite na trake. Spojite tri trake i ispletite pletenicu. Ostavite da nadođe i pržite ih kao krofne koje ćete posle posuti vanilin šećerom.
Prvo i drugo testo pecite na 180 stepeni, oko 45 minuta.