U testo za domaće krofne ubacite jedan poseban i jeftin sastojak i dobićete vazdušasto pecivo božanstvenog ukusa
Postoji mnogo trikova uz koje se dobijaju mekane krofne – u testo možete sipati malo sirćeta, kisele vode ili masti, a malo je poznato da vam ostaci jučerašnjeg ručka mogu biti vredno tajno oružje!
Još jedan način da unutrašnjost krofni bude vazdušasta jeste da u testo ubacite pire krompir, a ako nemate već pripremljen, dovoljno je skuvati dva krompira i pratiti sledeća uputstva.
Imajte u vidu da krompir treba da bude sasvim ohlađen, a idealno je ako je ppire odstojao preko noći u frižideru. Zahvaljujući tome, imaće i više skroba!
Sastojci:
- 2 krompira srednje veličine
- 3 šolje brašna
- pola kocke kvasca
- 3 šolje šećera u prahu
- ½ šolje + 1 kašika margarina
- 2 jajeta
- ⅓ šolje + 2 kašike mleka
- ulje za prženje
Priprema
- Skuvajte krompir, pa ga izgnječite dok ne bude savršeno gladak. Ostavite da se hladi.
- Potom pomešajte krompir pire u jednoj činiji sa izmvrljenim kvascem, jednom šoljom šećera u prahu (oko 100 grama), margarinom i prethodno umućenim jajima, pa dobro promešajte varjačom dok se ne sjedini.
- Malo po malo, dodajte brašno uz neprestano mešanje.
- Potom zamesite rukom. Testo treba da bude elastično i glatko.
- Prekrijte vlažnom krpom ili prozirnom folijom, pa stavite na toplo mesto. Ostavite da odstoji 45-60 minuta, pa premesite.
- Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa vadite krofne modlama ili čašom i napravite rupicu u sredini.
- Zagrejte ulje u dubljem tiganju, pa ubacujte krofnice i pržite po dva minuta sa obeju strana, odnosno dok ne dobiju finu svetlozlatnu nijansu.
- Vadite i ređajte po papirnom ubrusu, kako bi se ocedio višak tečnosti.
- Zatim pomešajte mleko s preostale dve šolje šećera u prahu (oko 200 grama) i to dobro umutite.
- Vadite jednu po jednu krofnicu i umačite u ovako pripremljenu šećernu glazuru, pa ređajte po rešetki za hlađenje ispod koje ste stavili paprini ubrus.
BONUS VIDEO
Barbi pasta
( Glossy )