skoro kremasta unutrašnjost

Tajni sastojak ih čini NAJMEKANIJIMA NA SVETU: Neodoljive PAMUČNE KROFNE kakve u životu niste probali

0

U testo za domaće krofne ubacite jedan poseban i jeftin sastojak i dobićete vazdušasto pecivo božanstvenog ukusa

mekane krofne sa šećernom glazurom
mekane krofne sa šećernom glazuromfoto: harikarn/shutterstock

Postoji mnogo trikova uz koje se dobijaju mekane krofne – u testo možete sipati malo sirćeta, kisele vode ili masti, a malo je poznato da vam ostaci jučerašnjeg ručka mogu biti vredno tajno oružje!


Još jedan način da unutrašnjost krofni bude vazdušasta jeste da u testo ubacite pire krompir, a ako nemate već pripremljen, dovoljno je skuvati dva krompira i pratiti sledeća uputstva.


Imajte u vidu da krompir treba da bude sasvim ohlađen, a idealno je ako je ppire odstojao preko noći u frižideru. Zahvaljujući tome, imaće i više skroba!

 

 

Sastojci:

 

  • 2 krompira srednje veličine
  • 3 šolje brašna
  • pola kocke kvasca
  • 3 šolje šećera u prahu
  • ½ šolje + 1 kašika margarina
  • 2 jajeta
  • ⅓ šolje + 2 kašike mleka
  • ulje za prženje

 

Priprema

  1. Skuvajte krompir, pa ga izgnječite dok ne bude savršeno gladak. Ostavite da se hladi.
  2. Potom pomešajte krompir pire u jednoj činiji sa izmvrljenim kvascem, jednom šoljom šećera u prahu (oko 100 grama), margarinom i prethodno umućenim jajima, pa dobro promešajte varjačom dok se ne sjedini.
  3. Malo po malo, dodajte brašno uz neprestano mešanje.
  4. Potom zamesite rukom. Testo treba da bude elastično i glatko.
  5. Prekrijte vlažnom krpom ili prozirnom folijom, pa stavite na toplo mesto. Ostavite da odstoji 45-60 minuta, pa premesite.
  6. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa vadite krofne modlama ili čašom i napravite rupicu u sredini.
  7. Zagrejte ulje u dubljem tiganju, pa ubacujte krofnice i pržite po dva minuta sa obeju strana, odnosno dok ne dobiju finu svetlozlatnu nijansu.
  8. Vadite i ređajte po papirnom ubrusu, kako bi se ocedio višak tečnosti.
  9. Zatim pomešajte mleko s preostale dve šolje šećera u prahu (oko 200 grama) i to dobro umutite.
  10. Vadite jednu po jednu krofnicu i umačite u ovako pripremljenu šećernu glazuru, pa ređajte po rešetki za hlađenje ispod koje ste stavili paprini ubrus.

 

BONUS VIDEO

Barbi pasta

 

makonda-tracker