njami

Priprema zimnice ne može da prođe bez njega: Recept za NAJUKUSNIJI AJVAR koji ćete obožavati

0

Za doručak, ručak ili večeru - ajvar je uvek dobar izbor. 

Ajvar je kralj zimnice.
Ajvar je kralj zimnice.foto: Shutterstock/Melica

Bliži se septembar, a on uvek miriše na pečene paprike i ajvar.

 

Ako se i vi polako pripremate da spremate zimnicu, donosimo vam provereni recept koji će vam olakšati pripremu ovog ukusnog specijaliteta.

 

Sastojci:

 

  • 30kg crvenih paprika
  • 250 ml sirćeta (alkoholno ili vinsko)
  • 200 g šećera
  • 1 l ulja
  • 6 kašika soli
  • 2 konzervansa

Priprema: 

 

Operite paprike, očistiti od semena i ispeći.

 

Pri pečenju okretati i voditi računa da sa svih strana budu dobro pečene.

 

Sve pečene paprike stavite u posudu sa poklopcem da bi se naparile i onda lakše ljuštile.

 

Ostavite da se ohlade, pa ih oljuštite.

 

Potom je sameljite, a kada ste to uradili u šerpu stavite ulje, šećer, so i sirće.

 

Kada provri, dodajte mlevenu papriku.

 

Stalno mešajte od momenta kad ajvar proključa.

 

Kada je gotovo, sklonite sa vatre i dodajte konzervans.

 

Potom sipati gotov ajvar u vruće, sterilisane tegle koje ćete potom zatvoriti hermetičkim zatvaračima.

 

Vratiti tegle u zagrejanu rernu i ostaviti ih da se postepeno ohlade, a potom premestiti na mračno mesto. 

 

BONUS VIDEO

 

Borjan pravio ajvar sa suprugom i sinom

 

 

 

makonda-tracker