Za doručak, ručak ili večeru - ajvar je uvek dobar izbor.
Bliži se septembar, a on uvek miriše na pečene paprike i ajvar.
Ako se i vi polako pripremate da spremate zimnicu, donosimo vam provereni recept koji će vam olakšati pripremu ovog ukusnog specijaliteta.
Sastojci:
- 30kg crvenih paprika
- 250 ml sirćeta (alkoholno ili vinsko)
- 200 g šećera
- 1 l ulja
- 6 kašika soli
- 2 konzervansa
Priprema:
Operite paprike, očistiti od semena i ispeći.
Pri pečenju okretati i voditi računa da sa svih strana budu dobro pečene.
Sve pečene paprike stavite u posudu sa poklopcem da bi se naparile i onda lakše ljuštile.
Ostavite da se ohlade, pa ih oljuštite.
Potom je sameljite, a kada ste to uradili u šerpu stavite ulje, šećer, so i sirće.
Kada provri, dodajte mlevenu papriku.
Stalno mešajte od momenta kad ajvar proključa.
Kada je gotovo, sklonite sa vatre i dodajte konzervans.
Potom sipati gotov ajvar u vruće, sterilisane tegle koje ćete potom zatvoriti hermetičkim zatvaračima.
Vratiti tegle u zagrejanu rernu i ostaviti ih da se postepeno ohlade, a potom premestiti na mračno mesto.
BONUS VIDEO
Borjan pravio ajvar sa suprugom i sinom