Recept za zdrave krokete od tikvica
Tikvice su mnogima omiljeno letnje povrće, jer ne samo da su jeftine, one su i niskokalorične, a toliko su neutralnog ukusa da od njih možete praviti i proju, i sladoled, i vafl... Ma, šta god da vam padne na pamet, bilo da je slatko ili slano.
Za ovaj recept vam ne treba ni brašno, a ni ulje, ni za samo testo, kamoli za prženje. Naprotiv, ovi kroketi od tikvica peku se u rerni, treba vam samo četiri sastojka za njih, tako da možete celog leta uživati u njima jer se spremaju za bezmalo 5 minuta i onda vam samo ostaje da sačekate oko 30 minuta da se ispeku...
Ništa lakše, a tako ukusno!
Sastojci:
- 250g tikvice
- 2 jajeta
- 50g prezli ili palente
- 60g gaude
- malo soli, po ukusu
Priprema:
Tikvicu izrendajte i ocedite višak vode. Posolite tikvicu, pa dodajte jaja, prezle i izrendanu gaudu (ili neki drugi kačkavalj po izboru).
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Testo formirajte u oblik kroketa (slično kao uštipci), a možete i okruglo, kao pljeskavice.
Stavite ih na pleh obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.
Služite sa sosom od paradajza ili s pavlakom ili s mešavinom grčkom jogurta ili senfa...
Prijatno!