isprobajte

I jeftino, i izdašno, i s MINIMUMOM KALORIJA: 2 predloga za ručak s TIKVICAMA za MANJE OD 200 dinara

0

Za pola sata dobijate fenomenalan ručak u kom ćete uživati!

tikvice su mnogima omiljeno letnje povrće
tikvice su mnogima omiljeno letnje povrćefoto: Elena Shashkina/Shutterstock

Ako kupite tikvice leti, napravili ste fenomenalan izbor, jer ovo povrće ne samo da je niskokalorično, ono je fenomenalno za mnoge slane i slatke recepte, od mafina, preko lazanja, do kolača.


Budući da obiluje vitaminima A, B, D, C, K i mnogim mineralima, tikvice su odličan izbor ako brinete o svom zdravlju, a ne izazivaju nagli skok šećera u krvi kao beli krompir.

 

One su jako i povoljne u ovo doba godine, pa ako biste da uštedite na kućnom budžetu, napravite neko od fenomenalnih jela s ovim povrćem.

 

2 recepta za jeftin i izdašan ručak od tikvica

 

čorba od tikvica krepi i zasićuje
čorba od tikvica krepi i zasićujefoto: danieleorsi/Shutterstock

 

Čorba od tikvica

 

Sastojci:

 

  • 3 srednja krompira
  • 2 srednje šargarepe
  • manja tikvica
  • kokošija kocka za supu
  • 2 pune kašike brašna
  • 1,5 l vode
  • ulje
  • so
  • pola limuna

 

Povrće oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Zatim prvo šargarepu propržite na ulju i kada ulje dobije narandžastu boju, u njega dodajte i tikvice i nastavite sa prženjem.

 

Nakon toga dodajte brašno i brzim mešanjem vežite sve sastojke. Sve to prelijte sa toplom vodom u kojoj ste prethodno razmutili kokošiju kocku za supu.

 

Nastavite sa kuvanjem, ali u vodu odmah dodajte prethodno seckan krompir.

 

Kuvajte dok se krompir ne smekša. Pred kraj kuvanja, dodajte sok od pola limuna. Po želji posolite.

 

Ključni trik je da kada se čorba malo ohladi, izblendajte sve ručnim mikrserom i uživajte!

 

iskoristite sezonu tikvica na najbolji način
iskoristite sezonu tikvica na najbolji načinfoto: Africa Studio/Shutterstock

Zapečene tikvice

 

Sastojci:

 

  • 3 tikvice
  • 4 jaja
  • so i biber po ukusu
  • 150 g kačkavalja
  • 3-4 kašike ulja


Tikvice iseckajte na kolutove, a zatim na kockice. Sipajte u vatrostalnu posudu srednje veličine i prelijte sa 3-4 kašike ulja. U činiji umutite jaja, koja ste prethodno posolili i pobiberili, pa prelijte tikvice. Odozgo pospite rendanim kačkavaljem i pecite na 180°C 30-35 minuta.

 

 

 

 

makonda-tracker