tajna je u jednom triku

Zovu ga KRALJICOM VRANJASKIH PITA, ovakav sigurno niste probali : Starinski recept za PROPEĆ koji nema konkurenciju

0

Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima 

foto: Shutterstock / ltummy
foto: Shutterstock / ltummy

U Vranju kažu ako ne znaš da napraviš samsu, banicu i propeć, nikad se nećeš udati. Da li je to tačno niko nije siguran, ali ono u šta smo sigurni jeste da čim jednom probate propeć osvojiće vas svojim ukusom i mirisom

 

Propeć je kraljica vranjskih pita, neki je prave sa testom bez kvasca, ali moja svekrva je uvek za nju odvajala deo testa od onog umešenog za hleb.

 

Ono što ovu pitu razlikuje od svih drugih je to što je za njenu pripremu potrebna isključivo vrela mast, da bi testo bilo hrskavo, lisnato, a ipak meko.

 

 

U nju ide veoma malo sira, a više jaja i mleka. To nadevu daje teksturu pudinga. To je razlikuje od svih drugih pita.

 

Sastojci:

 

  • 500 g testa (kao za hleb)
  • po ukusu soli
  • 100 g rastopljene, vrele masti (ne margarin, ne maslac, već svinjska mast)
  • malo brašna za posipanje
  • 5, 6 jaja
  • 250 g sira
  • pola litra mleka

 

Priprema:

 

Zamesiti testo kao kada mesite hleb, pa ga podeliti na 8 loptica. Nakon toga ih staviti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom na prečnik koji odgovara plehu u kojem pečete. Najčešće je to okrugli pleh, a dimenzije prečnika jufkice su oko 15 cm. 

 

Rastanjite testo koje ste zamesili kao za hleb
Rastanjite testo koje ste zamesili kao za hlebfoto: Shutterstock / vita pakhai

 

Na prvu jufkicu kašikom sipati vrelu mast, kašiku do dve, tako da zacvrči u dodiru sa testom. Potom posuti sa malo brašna, pa na nju staviti drugu prethodno istanjenu jufkicu.

 

Tako ređati 4 jufke, a poslednju ne treba prelivati sa mašću. Potom svaku jufkicu rastanjiti tako da bude veća od posude u kojoj ćete peći pitu. Pleh ne treba da bude mali, pita ne sme da raste i da bude debela. Najbolje su tepsije srenje veličine.

 

U podmazanu tepsiju ili pleh staviti prvu koru, tako da krajevi vire van nje. Za fil pomešati viljuskom sve sastojke, ovlaš, ne muteći mnogo. Polovinu te tečne mase sipati na koru.

Propeć se sprema sa vrelom mašću
Propeć se sprema sa vrelom mašću foto: Evgeny Starkin/Shutterstock

 

Onda ide druga kora, a da bi bila šupljikava potrebno je malo je nagužvati. 

Preko te kore sipati ostatak fila, a krajeve prve kore zavrnuti na fil da sredina ostane nepokrivena.

 

Ostatkom vrele masti preliti celu pitu.Zagrjati rernu na 250 stepeni, ubaciti pitu u vrelu rernu, i peći 20-25 minuta, ne više. S obzirom na to da ova pita ne treba mnogo da naraste, rerna treba da bude vrela. U suprotnom testo će porasti i to neće biti više ista pita, već gomila hleba.

 

Kada je pita gotova iz tepsije je stavite u krpu da se prohladi, a potom je rukama iskidajte i stavite na tanjir. Uživajte u njenom ukusu, oduševiće vas.

 

 

 

 

makonda-tracker