BEZ NARASTANJA

Brže, a mekanije nikad niste probali: Testo za picu BEZ KVASCA i narastanja, gotovo za samo 2 MINUTA

0

Pica je jedno od jela koje se jede širom sveta, obožavaju ga svi, a brzo i lako se sprema 

foto: Shutterstock / V. Matthiesen
foto: Shutterstock / V. Matthiesen

Omiljeno jelo Italijana, pica, pravi se na mnogo različitih načina, ali ono što je svakom zajedničko jeste to da testo treba da bude mekano i vazdušasto.

 

Ukoliko i vi volite picu i često je pravite svojim ukućanima obavezno probajte ono sa domaćim testom iz svoje kuhinje i videćete - nikada ga više nećete kupovati. 

 

 

Iako je kvasac bitan sastojak koji se nalazi u gotovo svim testima i on testo čini vazdušastim i mekanim ovo je recept bez njega. Ipak, postoji jedan sastojak, koji može da ga zameni, a zahvaljujući njemu testo je mekano i lagano, a to je prašak za pecivo.

 

Pripremili smo recepte za picu bez kvasca i prilično smo sigurni da ne biste primetili razliku između klasičnog testa za picu i onog bez kvasca koje će prijati stomaku.

 

Pica
foto: Shutterstock

 

Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni:

 

  • 150 mililitra tople vode
  • 3 kašike ulja
  • kašičica soli
  • 250 grama mekog brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo

 

Priprema:

 

U mlaku vodu, koja nije previše vruća, niti hladna, dodajte 3 kašike ulja i jednu kašičicu soli. Sve dobro razmutite. Onda malo po malo dodajte 250 grama brašna i 3 kašičice praška za pecivo.

 

Mešajte prvo varjačom i potrudite se da pokupite svo brašno sa površine vangle. Testo će postati sve čvršće pa ćete onda morati da mesite rukom. Testo za picu bez kvasca je uvek pomalo lepljivo, zato na ruke možete nakapati par kapi ulja ili vode kako se testo ne bi lepilo za prste.

 

pica, testo za picu, kora za picu, italijanska jela, italijanska kuhinja
foto: Shutterstock

 

Dodavati brašno dok testo ne bude lepljivo i mesite nekoliko minuta. Oblikujte testo u loptu i onda oklagijom razvucite na debljinu manju od 1 centimetra. Pica će biti srednje veličine.

 

Rukama oblikujte koru pice i počnite da sa stavljanjem ostalih sastojaka, a za to vreme uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Obično se stavlja sos od paradajza, šunka, kulen, parmezan, origano… Dodajte šta god da odgovara vašem ukusu.

 

Pecite od 15 do 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. S vremena na vreme proveravajte da li se pica zapekla sa donje strane i da li je testo živo iznutra. Dobićete picu koja će spolja biti hrskava, a mekana iznutra i biće vam jasno da ništa ne gubite od ukusa kada pravite testo za picu bez kvasca.

 

 

makonda-tracker