topi se pod nepcima

Jedini ORIGINALNI RECEPT za KOMPLET LEPINJU: Jede se PRSTIMA, a samo pravi gurmani znaju i zašto baš tako

0

Zlatiborski specijalitet od sada možete napraviti u svom domu 

foto: Shutterstock / Makic Slobodan
foto: Shutterstock / Makic Slobodan

Poznato je da čuveno jelo "komplet lepinja" ili kako je još zovu "lepinja sa sve" potiče iz planinskih krajeva Zlatibora, Zlatara, Tare.

 

Ona predstavlja specijalitet u kojem godinama uživaju svi gurmani i s nestrpljenjem čekaju da čim zagaze u Zapadnu Srbiju svrate na ovaj specijalitet i što bi naš narod rekao "omaste brke".

 

Ipak, sada više ne morate da čekate da otputujete put Zlatibora, Zlatara i Tare već u savršenom ukusu ove lepinje možete uživati i toplini svog doma.

 

 

Za pripremu ove preukusne gurmanske pikanterije biće vam potrebno:

 

Za lepinju:

 

  • 700 g brašna
  • 400 ml vode
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • 10 kašika ulja
  • 1 kockica kvasca

 

Ovako se pravi originalna komplet lepinja ili lepinja sa sve
Ovako se pravi originalna komplet lepinja ili lepinja sa sve foto: Shutterstock / Bennian

 

Priprema:

 

U toploj vodi pomešati šećer, kvasac i brašno. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umestiti testo srednje tvrdoće pa ga podeliti na deset jufkica. Ostaviti da narastu na toplom mestu oko pola sata.

 

Rernu ugrejati na 250 stepeni. Uzimati po tri jufkice i blago oklagijom, pa ih poređati na rešetku od šporeta. Ubaciti na pečenje oko 15, 20 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju. 

 

Punjenje lepinje:

 

  • moča ili pretop (svinjska ili jagnjeća) 
  • jaje
  • kajmak

 

Priprema:

 

Lepinju presecite na pola. Donji deo filujete, gornji ostaje za posle. Pretop možete da pronađete da kupite u pečenjarama ili ga sačuvajte ako tokom godine pečete prase ili jagnje na ražnju.

 

Originalni recept za pravu zlatiborsku komplet lepinju
Originalni recept za pravu zlatiborsku komplet lepinjufoto: Bakina kuhinja

 

Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.

 

Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.

 

Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.

 

Iako možda nije baš higijenski, svi pravi gurmani znaju da se komplet lepinja jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

 

 

 

makonda-tracker