meko kao duša

Nestaće za tili čas: Recept za NAJMEKŠU POGAČU koju će obožavati svi ukućani

0

Ovo je najmekša pogača koju ste ikada probali.

Testo treba da bude meko i lepljivo.
Testo treba da bude meko i lepljivo.foto: Shutterstock/Timur Tukusbayev

Kada dođu praznični dane, želimo da nam trpeza bude svečanija, bogatija i lepša.

 

A skoro svaka trepeza, osim ruske salate, pečenja i sarme, ne može da prođe bez pogače.

 

Ako ste u potrazi za brzim, a savršenim receptom za pogaču koja se topi pod prstima i mekana je kao duša, na pravom ste mestu. 

Sastojci:

  • pola kocke kvasca
  • 200 ml  mlake vode
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 500 - 600 g brašna
Ovo je najmekša pogača koju ste probali.
Ovo je najmekša pogača koju ste probali.foto: Shutterstock/Ivana Lalicki

Priprema:

 

Pomešajte kvasac, šećer i sve tečne sastojke. Potom dodajte oko 400 grama brašna, pa varjačom umutite postepeno dodajući još brašna. 

 

Testo će biti meko i lepljivo, ali ne brinite, tako i treba da bude. 

 

Ostavite da stoji prekriveno krpom oko 30 minuta.

 

Stavite malo ulja na ruku, pa kada testo nadođe, premesite, nauljite tepsiju i izručite ga u nju.

 

Poravnajte rukom i oblikujte. Ostavite da odstoji još 15 minuta, a za to vreme uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni.

 

Pre pečenja pogaču posolite. Peče se oko 30 minuta.

 

Kada se ispeče, pogaču pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 5 minuta.

 

makonda-tracker