Uoči praznika Svetog Save deca jedu mekane i preukusne perece
Jedan od najvećih praznika kojem se posebno raduju deca jeste Sveti Sava. On se proslavlja 27. januara i poznato je da je to đacka slava u svim osnovnim i srednjim školama širom Srbije.
Deca mu se raduju ne samo zato što se tog dana okupljaju i organizuju priredbe i družena, već i zato što se na taj dan jedu čuvene svetosavske perece.
Evo kako da ih spemite po jednostavnom i lakom receptu koji svima uspeva
Testo:
- 500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,
- 3 dl mlakog mleka ili vode,
- 50 g otopljenog maslaca ili margarina,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 20 g svežeg kvasca
Premaz i slani preliv:
- 50 ml vode,
- 1 kašičica sode bikarbone,
- morska so po potrebi
Priprema:
Umesite testo na uobičajen način, a zatim ga stavite u posudu i pokrijte da se utopli i da naraste.
Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.
Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu. Uključite rernu da se zagreje na 220 stepeni, a potom perece premažite prohlađenom smesom, pospite ih solju i pecite dok ne porumene.
Ređajte na pleh i pecite oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu rumenu boju.