uvek uspeva

Pravi se lako, a izgleda BOŽANSTVENO! Crvena PLIŠANA TORTA za slavu, rođendan, doček Nove godine... (RECEPT)

0

Iznenadiće vas koliko je brzo i jednostavno priprema ova dekorativna i ukusna torta od vanile

foto: Anastasia_Panait/Shutterstock
foto: Anastasia_Panait/Shutterstock

Izgleda lepo, a ukus joj je još lepši! Slatka, izdašna i dekorativna crvena plišana torta jedna je od omiljenih poslastica u Americi, gde je osmišljena početkom 20. veka.


Nazvana tako jer podseća na crveni pliš, ova tortica u svojoj osnovi je jednostavan domaći slatkiš od biskvita, dveju kora između kojih je slatka i kremasta glazura, koju koristite i za dekoraciju. Da bi bila još "plišanija", dodajte mrvice koje su višak od kora, a možete podeliti biskvite na više kora kako biste dobili dodatne spratove.
 

Sastojci:

 

  • 360 grama mekog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike kakao paraha
  • 1/2 kašičice soli
  • 120 grama putera (sobne temperature)
  • 300 grama šećera
  • 240 ml biljnog ulja
  • 4 jajeta (sobne temperature)
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašičica belog sirćeta
  • tečna ili gel crvena boja za hranu
  • 240 ml slatke pavlake

 

Glazura od krem sira:

 

  • 450 grama punomasnog krem sira (sobne temperature)
  • 170 grama putera
  • 600 grama šećera u prahu
  • 1,5 kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

 

Crvena torta, Plišana torta
foto: Anastasia_Panait/Shutterstock

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni.


Podmažite dva kalupa za tortu ili ih obložite pek-papirom.


U velikoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, kakao i so, pa sklonite sa strane.


U drugoj činiji pomešajte puter i šećer, pa ih dobro umutitet dok se ne sjedine. Zatim dodajte ulje, žumanca, ekstrakt vanile i sirće i mutite još dva minuta.


Postepeno dodajte suve sastojke, naizmenično sa slatkom pavlakom. Na kraju umutite i željenu količinu crvene boje za hranu, pa mešajte dok se ne sjedini.
Odvojeno umutite belanca dok ne dobijete sneg, pa dodajte u testo.


Testo podelite u dva kalupa, pa pecite najmanje pola sata.


Kad se potpuno ohladi, vreme je za glazuru.


U velikoj posudi mikserom umutite krem sir i puter dok ne dobijete glatku smesu, pa sipajte i šećer u prahu, ekstrakt vanile i prstohvat soli. Nastavite da mutite dok ne postane kremasto, a ako je glazura previše retka dodajte još šećera, odnosno još soli ako je preslatka. Pazite da bude mekana, a ne tečna.
Kako biste poravnali kore, nožem odsecite eventualna ispupčenja, a ostatak koji odsečete izmrvite i sklonite na stranu.


Potom delom glazure premažite jednu koru, preklopite drugom, pa ostatak glazure premažite po celoj površini torte. Potom ukrasite mrvicama od dela kore koji ste skinuli da bi ona bila ravna.

 

 

makonda-tracker